Nagyvilág

2010.10.07. 15:59

A kudarcok után siker az új orosz interkontinentális rakéta kísérleteiben

<p>A moszkvai védelmi minisztérium csütörtöki bejelentése szerint sikeresen kipróbálták az új, atomfejjel is ellátható orosz interkontinentális rakétát. Ez az első eredményes kísérlet, miután a rakéta többször is kudarcot vallott az elmúlt időkben.</p>

A bejelentés szerint a rakétát a Dmitrij Donszkoj nevű tengeralattjáróról lőtték ki az észak-európai Fehér-tengerről, és a fegyver a terveknek megfelelően eltalálta kijelölt célpontját a csaknem hatezer kilométerre lévő csendes-óceáni orosz Kamcsatka-szigeten.

A Bulava (Buzogány) nevű új rakétát utoljára tavaly decemberben próbálták ki, sikertelenül. Akkor is a Dmitrij Donszkoj nukleáris meghajtású tengeralattjáróról, a víz alól bocsátották fel. A védelmi minisztérium akkori közleménye szerint az első két rakétalépcső rendeltetésszerűen működött, a harmadik azonban nem: a telemetrikus úton kapott adatok szerint a harmadik rakétalépcső hajtóműve akadozott. A minisztérium elismerte, hogy az addigi kísérleteknél az első lépcső sem működött megfelelően.

Majdnem húsz éve dolgoznak rajta

A tavaly júliusban végrehajtott sikertelen kísérlet után lemondott tisztségéről a Bulava tervezésén a kilencvenes évek közepe óta dolgozó intézet vezetője, de megmaradt főkonstruktőrnek. Aztán tavalyi októberben, majd decemberben is kudarccal végződtek a kísérletek. Ez utóbbit Norvégiában is látták a felrobbanó rakéta füstjei miatt. A 2005 óta hivatalosan bejelentett 12 orosz kísérleti felbocsátásból hatot minősítettek sikertelennek, további hármat részlegesen sikeresnek hivatalosan.

A Bulava-30 rakétát az orosz haditengerészeti hadászati nukleáris erők alapjának szánja a védelmi minisztérium. Meg nem erősített hírek szerint a 36 tonnás Bulava hat, mások szerint tíz darab, úgynevezett egyéni rávezetésű, egyenként 150 kilótonnás nukleáris robbanóeszköz célba juttatására alkalmas, és hatósugara nyolcezer kilométer.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!