Nagyvilág

2010.11.05. 15:15

A koppenhágai amerikai naykövetség is kémkedett

<p>Titkos megfigyelést végzett a koppenhágai amerikai nagykövetség - közölte pénteken a dán média, miután nem sokkal korábban hasonló "váddal" állt elő a norvég média az oslói amerikai nagykövetséggel kapcsolatban.</p>

A TV2 dán kereskedelmi tévé megszólaltatta a megfigyelést végző egység egyik név nélkül nyilatkozó tagját, aki szerint napi 24 órában végezték a munkájukat a képviselet környékéről, és legalább 14, gyanúsnak tartott emberre "szálltak rá".

A TV2 azt állította, hogy a megfigyelt 14 emberről kiderítették nevüket és más személyes adataikat, majd azokat a SIMAS nevű speciális komputerrendszerben dolgozták fel. Az AFP francia hírügynökség szerint egyelőre nem tudni, hogy a dán hatóságok mit tudnak az ügyről. A dán igazságügyi minisztérium azt közölte, hogy a parlament illetékes bizottságának legközelebbi meghallgatásán a tárca vezetője jelentést tesz az esettel kapcsolatban. Az AFP megkeresésére a koppenhágai amerikai nagykövetség azt mondta, hogy később közleményt adnak ki.

Személyes adatokat tároltak beleegyezés nélkül

A dániai "kémbotrány"egy nappal azután pattant ki, hogy hivatalos magyarázatot kért a norvég kormány az Egyesült Államok oslói nagykövetségétől azzal a médiajelentéssel kapcsolatban, miszerint a külképviselet tíz éve törvénytelen módon figyeltet meg norvég állampolgárokat.

Az egyik norvég kereskedelmi tévé szerint az amerikai nagykövetség 2000 óta 15-20 embert alkalmaz, akik megfigyelés alatt tartanak norvég állampolgárokat. Állítólag azért, hogy elejét vegyék amerikai érdekeltségek elleni támadásoknak. A nagykövetség megbízásából fényképek készültek tüntetések résztvevőiről, akiknek személyes adatait tudtukon kívül szintén a SIMAS rendszerében regisztrálták.

A norvég csatorna szerint a követség megfigyelői egysége a norvég rendőrség több, egykori magas rangú munkatársa is alkalmazta. A norvég külügyminiszter egy sajtótájékoztatón azt közölte: "ha megsértették a norvég törvényeket, akkor komoly ügyről van szó". A norvég külügyminisztérium képviselői szerdán találkoztak az amerikai nagykövetség vezetőivel. Az oslói külügyi szóvivő a találkozó után úgy fogalmazott, hogy "a megbeszélésen a külügyminisztérium nem kapott választ a kérdéseire, ezért most fontos a részletek tisztázása".

A norvég tévével azt közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője, hogy a norvég hatóságok beleegyezésével végezte a megfigyelést az oslói nagykövetség. Utóbbiak azonban azt állítják, hogy nem tudtak a dologról.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!