Nagyvilág

2010.11.06. 16:05

Repülőjáratokat törlöltek Dzsakartában, a Merapi-vulkán miatt

<p>Több tucatnyi nemzetközi repülőjáratot töröltek szombaton az indonéziai Dzsakartában, a Merapi-vulkánból felszálló hamu miatt - közölte a repülőtér szóvivője. A járattörlések legalább 11 légitársaság 36 járatát érintik. Az október 26-a óta többször is kitört indonéz tűzhányó eddig 128 ember halálát okozta.</p>

A dzsakartai nemzetközi repülőtér közlése szerint 36 nemzetközi járatot kellett törölni a Merapi-vulkánból felszálló hamu miatt. Közben több légitársaság is bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggesztették dzsakartai járataikat, és leghamarabb vasárnap repülnek az indonéz városba, "ha javulnak a körülmények".

A járattörléseket biztonsági okokból tették. A vulkáni hamu ugyanis megrongálhatja a repülőgépek hajtóműveit.

128 ember halálát okozta

Ez az első alkalom, hogy a Dzsakartától 430 kilométerre található tűzhányó október 26-án kezdődött kitörései miatt a járatokat kellett törölni a városban. Az indonéz hatóságok a kitörés miatt már korábban lezárták a vulkánhoz közel található Jogjakarta nemzetközi repülőterét - írta a BBC brit közszolgálati adó.

A Jáva szigetén található tűzhányó az előző hét óta 128 ember halálát okozta, és több mint háromszázan sérültek meg a kitörések miatt. A vulkán pénteken száz év óta nem látott erővel tört ki, 85 ember halálát okozva.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!