Nagyvilág

2010.12.21. 11:11

Halálbüntetés korrupció miatt Kínában

<p>Egy kínai bíróság halálra ítélt kedden egy ötvenéves tisztségviselőt megvesztegetés és több millió dolláros sikkasztás miatt - jelentette a kínai állami hírügynökség. A Fusun város egyik kerületi földhivatalát vezető nőt egy nappal korábban találta bűnösnek a bíróság.</p>

Az ötvenéves Luo Ja-ping a vád szerint ingatlanfejlesztőktől kapott kenőpénzeket, és hatvan millió jüanos vagyont halmozott fel törvénytelen eszközökkel. Luót 2008 áprilisi letartóztatásakor a "legkorruptabb női tisztségviselőként" jellemezték a kínai sajtóban megjelent cikkekben. A nő jelezte, hogy fellebbezni fog a halálos ítélet ellen.

A kínai kormány egyik fő feladatának nevezte a korrupció elleni küzdelmet, különösen a földhasználattal kapcsolatban. A kínai ingatlanárak az utóbbi években meredeken emelkedtek, egyebek mellett a korrupciónak is köszönhetően. A kínai vezetés attól tart, hogy ez társadalmi feszültséget szül.

Kínában rengeteg a kivégzés

Kínában jelenleg 68 bűncselekményért jár halálbüntetés, melyek közül 44 nem erőszakos. A kínai törvényhozás idén kezdte el tárgyalni a büntetőtörvénykönyv módosítását, amellyel 13 nem erőszakos gazdasági bűncselekményt vennének ki a kivégzéssel sújtható bűnök közül. A kínai állami hírügynökség közlése szerint egyebek között a műkincsek és ritka állatok csempészete, hamis áfás számla készítése vagy bűnügyi módszerek átadása nem járna ezek után halálbüntetéssel.

Kína államtitoknak tekinti a végrehajtott halálbüntetések számát. Az Amnesty International szerint "több ezer" kivégzés történt 2009-ben Kínában, több, mint a világ összes többi országában együttvéve.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!