Nagyvilág

2011.01.11. 21:07

Abszurd! 300 dolláros bírság csokitojás miatt

<p>Egyesült Államok - 300 dolláros bírság vár arra, aki csokitojásba csomagolt játékkal érkezik Amerikába - egy kanadai nőtől lefoglalták az édességet.</p>

Az Egyesült Államok szigorúan ellenőrzi határait, és mindent megtesz azért, hogy a vámszabályoknak is érvényt szerezzen. Keddi tudósítások szerint nagyon meglepődött egy kanadai nő, amikor Amerikába utazott autóval, a határon pedig arról tájékoztatták, hogy illegális termékkel akart átlépni az Egyesült Államokba. Egy alig két dolláros csokitojás volt a vitatott áru, amelybe a gyártók játékot tettek. Amerikában ugyanis tilos a Kinder meglepetés tojások forgalmazása.

"Ez őrület"

Lind Bird a kanadai CBC közszolgálati adónak elmesélte, hogy karácsony előtt autózott volna át a szomszédos Amerikába. A vámosok véletlenszerűen megállították és ellenőrizték, és rábukkantak tojásra. Az asszony szerint azt mondták neki a vámosok, hogyha útközben, amerikai területen kapják el az illegális édességgel, akkor 300 dolláros (csaknem 65 ezer forint) bírsággal sújtják. "Ez őrület"- vélekedett a nő.

 

Amerikában tilos

Az olasz cég 1972-ben dobta piacra a gyerekek körében népszerű termékét. Amerikában már akkor megtagadták a forgalmazási engedélyt. Az Egyesült Államok hatósága szerint ugyanis az apró játékdarabok fulladást is okozhatnak a kisgyerekeknél. A helyi törvények egyébként azt sem engedélyezik, hogy ételbe nem élelmiszer termékek kerüljenek.

Kanadában viszont 1975 óta kapható tojás. Az ottani szakemberek szerint a valóban kisgyerekeknek nincs olyan kézügyességük, hogy a játékot rejtő műanyag burkot szétpattintsák, így pedig be sem tudják szippantani a még apróbb játékdarabokat.

Az Egyesült Államokban egyébként úgy tűnik komoly gondot jelent az illegális csokitojás. A határőrség szóvivője, Mike Milne azt mondta, hogy húsvét és karácsony előtt kobozzák el a legtöbbet belőlük a határállomásokon és reptereken. 2009-ben 25 ezer Kinder Meglepetést foglaltak le.

Lind Bird egyébként nem úszta meg az elkobzással. Később ugyanis egy hétoldalas levelet kapott az amerikai hatóságtól, amelyben hivatalosan is engedélyt kértek arra, hogy megsemmisítsék a tojást. "Azt hittem, hogy ez egy vicc. Kétszer kellett elolvasnom. De teljesen komolyan gondolják"- mondta a winnipegi nő. A levél arra is felhívta a figyelmet, hogyha az asszony fellebbezni akarna a csokitojás lefoglalása ellen, akkor 250 dolláros (54 ezer forint) tárolási költséget köteles megfizetni.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!