Nagyvilág

2011.01.19. 09:32

Újabb kokaleveles üdítő Bolíviában

<p>Kokainlevelet tartalmazó üdítőitalt mutattak be kedden Bolíviában. Az italt készítő cég vezetője szerint az üdítőt "jól fogadták a piackutatások és a kóstolók".</p>

Bolívia el akarja érni, hogy az ENSZ szüntesse be a kokalevél rágásának nemzetközi tiltását. A kokalevél felhasználásával készülő "Coca Brynco" márkanevű üdítőitalt La Paz városában mutatták be. Az italt a bolíviai kormány támogatásával dobták piacra. Az üdítőt gyártó cég vezetője, Johnny Vargas elmondása szerint a kokaleveles ital jól szerepelt a piackutatásokon és a kóstolásokon is szerették az emberek.

Bolíviában több terméket is gyártanak a kokacserje levelének felhasználásával és tavaly április óta már lehet kapni egy kokaleveles üdítőt is "Coca Colla" néven. Bolívia a világ harmadik legnagyobb kokatermesztője, Kolumbia és Peru után. A dél-amerikai ország vezetője, Evo Morales elnök maga is kokatermesztő volt, valamint a kokatermesztők szakszervezetének vezetője.

Bolívia el akarja érni, hogy az ENSZ vegye ki a kokacserje rágásának tilalmát az 1961-ben kötött Egységes Kábítószer-egyezményből. Az egyezmény előírta a kokalevélrágás felszámolását 25 éven belül. Bolívia szerint azonban a kokalevél fogyasztása része a dél-amerikai indiánok kultúrájának, Morales szavai szerint "önazonosságuk jelképe". A kokain alapanyagának számító növény levételét a listáról az Egyesült Államok várhatóan ellenezni fogja - írta a BBC brit közszolgálati adó.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!