Nagyvilág

2011.01.19. 19:12

Mind többen gyújtják fel magukat tiltakozásképp Észak-Afrikában

<p>Egy idős asszonyt sikerült lebeszélni arról, hogy begyújtsa a testére öntött gyúlékony anyagot, így csak a keze sérült meg, míg egy önmagát felgyújtó fiatalembert életveszélyes égési sérülésekkel szállítottak kórházba Algériában - adta hírül szerdán egy helyi napilap.</p>

Az El Watan információi szerint a két újabb sérülttel együtt egy hét alatt már összesen heten gyújtották fel magukat tiltakozásképpen Algériában. Az önégetéses esetek áldozatai annak a 26 éves tunéziai fiatalembernek a példáját követik, aki december közepén lobbantotta lángra a testét, miután a rendőrök elkobozták az engedély nélkül árusított zöldségét és gyümölcsét.

A tunéziai fiatalember halála országos tüntetéshullámot, majd népfelkelést váltott ki, amelynek eredményeképp elűzték a Tunéziát 23 éve irányító elnököt, Ben Alit. A tunéziai esetet mintázva szerdán az Algéria fővárosától délnyugatra található Sidi Ali Benyoub településén egy 50-es éveiben járó nő a városháza előtt lelocsolta testét egy gyúlékony vegyülettel, amit ezután megpróbált begyújtani. Ekkor egy helyi tisztviselő közbeavatkozott és megpróbálta lebeszélni az öngyilkosságról - így a nő a híradások szerint csak a kezén sérült meg. Állítólag azért akarta felgyújtani magát mert a hatóságok elutasították a segélykérelmét.

Mentálisan fogyatékos a férfi

Ezalatt egy 35 éves fiatalembert életveszélyes égési sérülésekkel szállítottak kórházba, miután felgyújtotta magát az Algír közelében található Dellys városháza előtt. Kezelőorvosai szerint testének 95 százaléka harmadfokú égési sérülést szenvedett. A helyi hatóságok szerint a férfi mentálisan fogyatékos és esete csupán elszigetelt incidens. Tény azonban, hogy vele és az asszonnyal együtt Algériában egy héten belül már heten gyújtották fel magukat, illetve próbálkoztak meg azzal, hogy lángra lobbantsák testüket.

Az észak-afrikai államban a növekvő munkanélküliség és az emelkedő élelmiszerárak miatt kitört hónap eleji tüntetésekben öten haltak meg, és több mint 800-an megsérültek. Algérián és Tunézián kívül hasonló önégetéses esetek történtek Egyiptomban és Mauritániában is, ahol már többen belehaltak sérüléseikbe, miután kilátástalan helyzetük miatt tiltakozva felgyújtották magukat.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!