Nagyvilág

2011.01.14. 17:57

Szabadon engedték a volt ukrán minisztert prágai börtönéből

<p>Egy nappal azután, hogy megkapta a menedékjogot, szabadon engedték az egyik prágai börtönből a volt ukrán gazdasági minisztert. Bogdan Danilisin már hónapok óta Csehországban tartózkodott, amikor tavaly októberben őrizetbe vették, miután augusztusban nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene Kijevben.</p>

Az őrizetbe vétele után kért politikai menekült státust, amit csütörtökön megkapott. Az egykori Timosenko-kabinet tagja ellen hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak hazájában. A kijevi ügyészség szerint csaknem 14 millió hrivnyát, nagyjából 1,7 millió dollárt használt fel törvénytelenül minisztersége idején. Az összegben benne van egy 500 ezer dolláros állami megrendelés a kijevi nemzetközi repülőtér számára. Danilisin 2007-től három évig volt gazdasági miniszter.

A 2010. februári elnökválasztásokon győztes Viktor Janukovics hivatalba lépése, illetve a kormányváltás után számos eljárás indult volt kormánytagok, köztük Julia Timosenko ex-kormányfő ellen. Bogdan Danilisin Timosenko egyik legközelebbi szövetségese volt a 2004-es narancsos forradalom óta.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!