Nagyvilág

2011.02.26. 11:33

Katonai rendőrök támadtak tüntetőkre Egyiptomban

<p>Az egyiptomi katonai rendőrség egységei levegőbe leadott lövésekkel és gumibotozással oszlattak fel egy több ezer fős tüntetést a kairói Tahrír téren. Az országot az elnök lemondása irányító katonai tanács szombaton elnézést kért a péntek éjfél után történt akció miatt, és közölték: ilyen soha többet nem fog előfordulni. A tüntetők egyebek mellett az átmeneti kormány átalakítását követelik.</p>

Az egyiptomi katonai rendőrség egységei helyi idő szerint péntek éjfél után kezdték meg feloszlatni a kairói Tahrír téren összegyűlt embereket. A tüntetők Hoszni Mubarak elnök távozásának kéthetes évfordulóját ünnepelték, valamint az átmeneti kormány átalakítását követelték az országot irányító katonai tanácstól.

Szemtanúk beszámolói szerint a katonai rendőrök a levegőbe leadott éles lövésekkel próbálták oszlatni a tömeget, majd lekapcsolták a közvilágítást, és gumibotokkal, valamint elektromos sokkolókkal támadtak a tüntetőkre. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió egyik producerének elmondása szerint a kairói parlament épületet előtt is tüntetők gyűlt össze. Ott a rendőrség oszlatta és ütlegelte a tüntetőket.

Az egyiptomi fegyveres erők legfelső tanácsa szombaton bocsánatot kért az emberektől a "katonai rendőrség és a forradalom fiataljai közötti nem szándékos összetűzés" miatt. A tanács hangsúlyozta, hogy "nem adtak parancsot a fiatalok elleni támadásra, és nem is fognak", és ígérték, hogy "mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ez soha többet ne forduljon elő".

A tüntető emberek azt akarják elérni, hogy vegyék ki az átmeneti kormányból a Mubarakhoz közel állt politikusokat. Szerdán ugyan történt egy kormányátalakítás, de több minisztérium, mint a külügyi és védelmi tárca, továbbra is a régi rendszer veterán politikusaihoz került. A tüntetők ezen felül a politikai foglyok azonnali szabadon engedését, általános amnesztiát, valamint a gyűlölt állambiztonsági szervek megszüntetését követelték.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!