Nagyvilág

2011.03.10. 21:24

Líbia: Az ifjabbik Kadhafi közelinek tartja a kormányerők győzelmét

<p>Líbia - Közelinek tartja a győzelmet a lázadók felett Moamer Kadhafi második fia, a Líbiában sokáig apja utódának tartott Szeif al-Iszlám Kadhafi. A politikus ezt arra alapozza, hogy katonáik két fontos várost is visszavettek a felkelőktől, a nyugati hatalmak meg még mindig azért izgulnak, hogy miként akadályozzák meg az észak-afrikai országban a polgárháború továbbterjedését.</p>

Szeif al-Iszlám azután nyilatkozott, hogy a NATO és az Európai Unió 48 órás válságtanácskozást kezdett, miközben napok óta próbálnak repülésmentes zónát kialakítani Líbia felett, Franciaország pedig bejelentette, akár légitámadások indítását is támogatná.

"Jövünk" - üzente a Líbia keleti felét irányításuk alatt tartó lázadóknak Tripoliban az ifjabbik Kadhafi egy a rendszert támogató ifjúsági gyűlésen. Arról beszélt, hogy a kormányerők már az ország második legnagyobb városa, az ellenzékiek központjának számító Bengázi felé tartanak. "Üzenek azoknak a testvéreinknek és barátainknak is, akik naponta hívnak keletről, hogy mentsük meg őket. Nekik is azt üzenem, jövünk" - mondta Szeif al-Iszlám Kadhafi, hozzátéve, már közel a győzelem.

A BBC-nek és a Sky News-nak adott interjúban az ifjabbik Kadhafi pedig azt mondta, a rezsim soha nem fogja megadni magát a lázadóknak és a külföldi beavatkozástól sem ijed meg. "Ez a mi országunk, soha nem fogjuk feladni, itt harcolunk, itt fogunk Líbiában meghalni" - nyilatkozta. Arról is beszélt, hogy a líbiai nép nem fogja örömmel fogadni sem a NATO-t, se az amerikaiakat. "Nem félünk sem az amerikai flottától, sem a NATO-tól, Franciaországtól vagy Európától" - jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!