Nagyvilág

2011.03.05. 19:46

Líbia: kétszázerhez közelít a menekültek száma

<p>Líbia - Több mint 191 ezer ember menekült el eddig Líbiából az erőszak elől - közölte szombaton az ENSZ humanitárius ügyekért felelős irodája (OCHA).</p>

Tájékoztatása szerint közülük több mint százezren Tunézia felé lépték át a határt, noha a főbb líbai-tunéziai átkelőket Moamer Kadhafi emberei ellenőrzik, akik szándékosan lassítják az átjutást. További mintegy 85 ezer ember Egyiptom felé menekült az észak-afrikai országban dúló erőszak elől - közölte az OCHA, emlékeztetve, hogy többségében a vendégmunkásként dolgozó külföldiek menekülnek Líbiából.

A szomszédos országok eközben felkészültek az újabb menekülthullámra. Algériában új sátrakkal bővítették az Ilfrinél álló menekülttábort, de Tunéziában is további erőket csoportosítottak át a menekültek elhelyezésére. Franciaország közben egy hadihajót küldött a térségbe, amely segít a Tunéziába menekült egyiptomiak hazaszállításában, Olaszország pedig takarókat, sátrakat, víztisztító berendezéseket és más szükséges felszereléseket küldött a krízishelyzet megoldására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!