Nagyvilág

2011.04.02. 16:51

Egymilliárd dollárt követelnek a Facebooktól, mert lassan távolított el egy profilt

<p>Több mint egymilliárd dollárra (188 milliárd forintra) perelték a Facebook közösségi oldalt és annak alapítóját, Mark Zuckerberget egy nemrégiben eltávolított profil miatt, amelyik a harmadik intifádát hirdette Izrael ellen.</p>

A héten megszüntetett "Harmadik Palesztin Intifáda" aloldalnak az elérés eltávolításakor már több mint félmillió rajongója volt. A bírósági kereset szerint túl sokáig engedték működni a csoportot és más hasonló tartalmú, a zsidók elleni erőszakra és gyilkosságokra felszólító oldalakat a Facebookon.

A TechCrunch nevű bloghoz került keresetlevél-másolat szerint azt a washingtoni feljebbviteli bírósághoz nyújtotta be egy Larry Klayman nevű férfi, aki magát Izrael és lakóinak biztonságáért aggódó, zsidó származású amerikaiként határozza meg a dokumentumban. A férfi egy emberi jogi csoportnak is a vezetője, amely weboldala szerint az adatvédelem, szólás- és más szabadságok mellett küzd a nemzeti szuverenitásért is a szerinte terrorista országok által ellenőrzött ENSZ ellenében.

A Facebook szerint megalapozatlan a kereset

A Facebook szerint minden alapot nélkülöz a kereset, amely ellen küzdeni fognak a bíróságon. A közösségi szájtról kedden távolították el mostani kifogásban is szereplő profilt, miután egy izraeli miniszter levélben kérte azt Zuckerbergtől. A Facebook közleménye szerint azért viselték el kezdetben az oldal létét, mert az békés tiltakozásokra buzdított, később pedig azért kellett törölniük, mert erőszakos cselekményekre buzdító felszólítások jelentek meg benne, és ezzel megsértették a Facebook működési elveit.

Az első palesztin intifáda egyébként 1987-től 1993-ig, a második pedig 2000-től 2005-ig tartott, az elsőben mitegy 2.300, a másodikban 7.700 ember halt meg, többségük a felkelést kirobbantó palesztinok közül.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!