Nagyvilág

2011.04.23. 13:40

JAPÁN ERŐMŰ: Föld alatti fallal akadályoznák meg a szivárgást

<p>Japán - Földalatti falat építene a sérült reaktorok köré a március 11-ei kilences erősségű földrengésben és az azt követő szökőárban megsérült fukusimai atomerőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (TEPCO), hogy megakadályozza a sugárfertőzött víz talajba szivárgását.</p>

Az Asahi TV meg nem nevezett forrásokra hivatkozó szombati beszámolója szerint a cég most a reaktorokból szivárgó víz szennyezettségének mértékét tanulmányozza. A TEPCO azt tervezi, hogy tizenöt méter mélyre kell leásniuk, hogy elérjék a vízzáró réteget, amelyekre aztán a beton záróréteget felépíthetik.

A vállalat rengeteg vizet pumpált a reaktorba, és a fűtőelemek tárolására használt medencékbe azután, hogy a tízméteres hullámmal érkező cunami tönkretette a létesítmény hűtőrendszerét. Korábban már be kellett foltozni egy repedést a reaktor alján, amelyen keresztül radioaktív víz jutott a talajba. Az újabb záróréteggel azt szeretnék megakadályozni, hogy hasonló történhessen.

A televízió egy nappal az után számolt be a TEPCO tervéről, hogy a miniszterelnök tanácsadója ennek megépítését javasolta a cégnek. A vállalat egy szóvivője szombaton azt mondta, minden lehetséges lépés hatásait megvizsgálják, köztük ezt is.

A még nagyobb nukleáris katasztrófa elkerülésén dolgozó munkások most megpróbálják kevesebb vízzel hűteni a túlmelegedett reaktorokat, hogy kevesebb sugárfertőzött víz keletkezzen a hűtés során. A négyes blokkban a használt üzemanyagot tároló medencében a hőmérséklet szombaton viszont 91 fokra emelkedett, így a munkások kénytelenek több vizet használni a leolvadás elkerülésére. A TEPCO most távirányítású vízálló kamerát akar a medencébe juttatni, hogy ellenőrizze az üzemanyagrudak állapotát.


JAPÁN ERŐMŰ: A hatóságok engedték a túlnyomást az egyik reaktorban
fuggetlen | 2011.04.23 11:00
A megengedett szint dupláját is elérte a nyomás a március 11-ei kilences erősségű földrengésben és az azt követő szökőárban súlyosan megsérült fukusimai atomerőmű egyik reaktorában - állítja péntek késő este megjelent cikkében a Wall Street Journal.

Nem tudott a pápa a japán földrengés okaira válaszolni egy tévés interjúban
fuggetlen | 2011.04.23 09:25
Leginkább a világ szenvedéseiről és a háborúkról kérdezték egy eddig példa nélküli interjúban a tévénézők XVI. Benedek pápát.


- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!