Nagyvilág

2011.04.23. 14:35

Nemzetközi támadások a szíriai vérengzés miatt

<p>Szíria - Több ország is tiltakozott, mert pénteken legalább nyolcvan kormányellenes tüntetőt öltek meg szíriai biztonsági erők, az egy hónapja tartó felkelés egyik legvéresebb napján.</p>

Barack Obama amerikai elnök, Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár, Franciaország és az Európai Parlament után Oroszország, Olaszország és Görögország is bírálta a szíriai kormányt a tüntetések vérbe fojtása miatt.

A Szíria szoros szövetségesének számító Oroszország külügyminisztériuma a politikai reformok felgyorsítását sürgette, és azt közölte, hogy "Moszkva növekvő aggodalommal figyeli a fokozódó feszültség és konfrontáció jeleit, amelyek ártatlan emberek szenvedéséhez vezetnek". Moszkva ugyanakkor kiállt a szíriai vezetés mellett.

Barack Obama amerikai elnök még pénteken mondta azt, hogy az Egyesült Államok a lehető leghatározottabban elítéli a szíriai kormány erőszakos fellépését, és azzal vádolta Basar al-Asszad elnököt, hogy ugyanazt a brutális taktikát alkalmazza ellenfelei ellen, mint iráni szövetségesei.

Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár az erőszak azonnali abbahagyására, és az emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel Szíriát. Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke pedig a gyilkosságok, kínzások, önkényes letartóztatások befejezését és a halálesetek független kivizsgálását követelte.

A francia külügyminisztérium szerint a szíriai hatóságoknak le kell mondani az erőszakról saját polgártársaikkal szemben, a gyilkosságok felelőseit pedig bíróság elé kell állítani. Az olasz külügyminisztérium közleményében azt írta, nagyon nagy aggodalommal követik a helyzet alakulását, és mélyen elítélik a tüntetések erőszakos elfojtását. Hasonlóan fogalmazott Dimitrisz Droutszasz görög külügyminiszter is, aki szerint a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadsága a demokrácia legfontosabb alkotóelemei közé tartoznak.

Pénteken több ezer szabadságot és Basar al-Asszad rendszerének távozását követelő tüntetőre támadtak rá katonák és rendőrök, legalább nyolcvan ember meghalt.

Asszad elnök csütörtökön oldotta fel a még a hatvanas években bevezetett szükségállapotot, megszüntette az állambiztonsági bíróságot és engedélyezte a békés civil demonstrációkat.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!