Nagyvilág

2011.04.10. 12:42

Ukrajna 12 milliárd dollárt költött eddig Csernobilra

<p>Ukrajna, Csernobil - Az ukrán állam a Szovjetunió szétesése óta összesen több mint 12 milliárd dollárt költött a csernobili katasztrófa következményeinek a felszámolására - idézi az ukrán elnököt a Kitekintő.</p>

Viktor Janukovics a Nemzeti Biztonsági- és Védelmi Tanács szombati ülésén szólalt fel, ahol kiemelte azt is: az ország nem határolja el magát attól a felelősségtől, amellyel kivette a részét a katasztrófában.

Március végén az Európai Rekonstrukciós- és Fejlesztési Bank bejelentette, hogy 120 millió eurót nyújt majd Ukrajnának a csernobili projektekre, de az utóbbi napokban a Nemzeti Biztonsági- és Védelmi Tanács titkára, Raisza Bogatireva arról beszélt, hogy az ország összességében akár 800 millió eurót is kaphat a katasztrófa következményeinek a felszámolására.

Csernobil: 1986-ban volt a katasztrófa

Az 1986-ban történt katasztrófa ellenére Ukrajnában nem csökkent az atomenergia jelentősége, habár a nyolcvanas években számos atomreaktor építését leállították. Jelenleg az ukrán energiafelhasználás 49 százalékát az atomerőművek adják. Április 26-án lesz 25 éve a csernobili katasztrófának, amelyet a világ eddigi legszörnyűbb atomkatasztrófájának tartanak. A jubileum keretében két nemzetközi atombiztonsági konferenciát is rendeznek Kijevben, április 19-én, illetve április 20-22 között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!