Nagyvilág

2011.08.01. 21:34

Őskori vésett kövek sokaságát fedezték fel Szardínia szigetén

Róma (MTI) - Őskori vésett kövek, menhirek sokaságát fedezték fel egy falba beépítve Szardínia szigetén.

Róma (MTI) - Őskori vésett kövek, menhirek sokaságát fedezték fel egy falba beépítve Szardínia szigetén.A menhirek (a kelta magányos kő kifejezésből) függőlegesen felállított kövek, amelyeknek vélhetően szimbolikus jelentősége lehetett, más szakértők szerint határjelző kövek voltak, esetleg csillagászati megfigyelésekre szolgáltak.

A bronzkorból származó szardíniai menhirek korát ötezer évesre becsülik a szakértők. A legnagyobb 120 centiméter magas, de a háromszáz menhir többségét összetörték, amikor hetven éve megépítették a falat - olvasható a  Stone Pages (http://www.stonepages.com) régészeti hírportálon.

A kövek jelentős része stilizált emberalakot formáz, a szakértők szerint egy prehistorikus szentélyből származhatnak. "A Kr.e. 3. évezredben Európa szerte megjelentek az antropomorf (ember alakú) kövek. Szardínia szigetén is sok helyütt megtalálhatók az ilyen menhirek" - hangsúlyozta Mauro Perra, a Villanovaforrui Múzeum régésze.

A most feltárt kő némelyikének vésete tőrt ábrázol, az ábra az Alpokban lévő menhirekre jellemző. "Ez azt jelenti, hogy a történelem előtti időkben Szardínia nem egy aprócska, a világtól elzárt sziget volt, hanem részese a kontinens +kulturális+ áramlatainak" - vélekedett Mauro Perra.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!