Nagyvilág

2011.10.18. 19:05

Mitterrand: az európai filmgyártásnak szüksége van a magyar látásmódra

Párizs, 2011. október 18., kedd (MTI) - Az európai filmgyártásnak továbbra is szüksége van a magyar rendezők látásmódjára - mondta Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter a Beauvais-i Filmfesztiválra meghívott magyar rendezők tiszteletére a hivatalában adott keddi fogadáson.

Párizs, 2011. október 18., kedd (MTI) - Az európai filmgyártásnak továbbra is szüksége van a magyar rendezők látásmódjára - mondta Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter a Beauvais-i Filmfesztiválra meghívott magyar rendezők tiszteletére a hivatalában adott keddi fogadáson."Tudom, hogy a filmgyártás helyzete jelenleg nagyon nehéz Magyarországon. Amennyiben francia kulturális miniszterként meg tudom könnyíteni a koprodukciók létrejöttét, természetesen minden erőmmel és energiámmal azon leszek" - hangsúlyozta Mitterrand, aki elárulta, hogy Mészáros Márta és Szabó István filmművészetének "lelkes csodálója".

Az ünnepségen a magyar rendezők közül ott volt Mészáros Márta, Szabó István és Keményffy Tamás is, de megjelent Helen Mirren Oscar-díjas angol színésznő, Szabó István Az ajtó című, jövő év elején bemutatandó új filmjének főszereplője is.

Az észak-franciaországi Beauvais-ban október 15. és 18. között 21. alkalommal megrendezett filmfesztivál az Oscar-díjas Szabó István munkássága előtt tisztelgett a rendező eddigi összes alkotását felvonultató retrospektív sorozattal. A szombat esti megnyitón Szabó Istvánt hatalmas tömeg várta, a közönségtalálkozón közel két órán át faggatták filmjeiről.

"Nagyon nagy öröm, amikor Magyarországtól távol ilyen érdeklődést tanúsítanak a filmjeim iránt. Különösen jó érzés, hogy ez Franciaországban történik, mert ez egy moziba járó ország, itt rengeteg mozi van, és minden héten legalább 14 filmet mutatnak be" - mondta az MTI-nek Szabó István.

 Hozzátette, hogy az Európai Filmrendezők Szövetségének (FERA) tagjaként jól ismeri azokat a statisztikákat, amelyek szerint a francia nézők a jegyek majdnem ötven százalékát francia filmekre váltják. Ez "fantasztikus dolog, különösen akkor, amikor az amerikai filmek meghódították az európai nézőket" - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy véleménye szerint ebben a francia nézők hűségén túl nagy szerepe van a nagyon jó francia filmfinanszírozási rendszernek is. Minden francia mozijegy árának 11 százaléka ugyanis automatikusan a Centre national de la cinématographie (CNC - Nemzeti Filmközpont) költségvetésébe folyik be, s az összegből évente csaknem kétszáz francia filmet forgatnak.

A fesztivál programján a magyar filmművészet közelmúltban bemutatott alkotásaiból szerepelt válogatás. Levetítették többek között Kocsis Ágnes Friss levegő és Pál Adrienn, Antal Nimród Kontroll, Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal és Keményffy Tamás Mázli című filmjét. Jancsó Miklóstól az Oda az igazság került a műsorba, Mészáros Márta pedig személyesen mutatta be az Utolsó jelentés Annáról című munkáját.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!