Nagyvilág

2011.11.30. 16:22

Tömegmészárlás veszélyére figyelmeztetnek iráni ellenzékiek és EP-képviselők

Brüsszel, 2011. november 30., szerda (MTI) - Tömegmészárlás veszélyére figyelmeztettek iráni ellenzékiek, valamint európai parlamenti (EP-) képviselők szerdán Brüsszelben, az iraki területen található asrafi menekülttábor aggasztó helyzetét ismertető sajtótájékoztatón.

Brüsszel, 2011. november 30., szerda (MTI) - Tömegmészárlás veszélyére figyelmeztettek iráni ellenzékiek, valamint európai parlamenti (EP-) képviselők szerdán Brüsszelben, az iraki területen található asrafi menekülttábor aggasztó helyzetét ismertető sajtótájékoztatón.A táborban az Iránból elmenekült népi modzsahedek (harcosok) mintegy 3400 támogatója él. Az iraki kormány úgy döntött, hogy a tábort ez év végéig ki kell üríteni, lakosait Irakban különböző helyekre szétosztva át kell költöztetni.

A legismertebb iráni ellenzéki szervezet száműzetésben tartózkodó vezetői szerint az iraki kormány tervének végrehajtása egyenlő lenne a halálos ítélettel. Felhívják a figyelmet arra, hogy a bagdadi kormány nagy mértékben igazodik Teherán igényeihez, márpedig az iráni rezsim szerintük az asrafi tábor lakóinak életére tör, szervezetüket szét akarja zúzni. Iraki katonák idén áprilisban már végrehajtottak egy véres támadást a tábor ellen, akkor 36 asrafi vesztette életét.

Az EU-országok külügyminisztereinek csütörtöki tanácskozásán téma lesz az asrafi tábor ügye. Értesülések szerint Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője fel kívánja szólítani az EU-tagállamokat, hogy fogadjanak be asrafi táborlakókat.

A szerdai brüsszeli sajtótájékoztatón Maryam Rajavi, az Iráni Nemzeti Ellenállásnak nevezett szervezet vezetője, Alejo Vidal-Quadras EP-alelnök, valamint Struan Stevenson, az EP iraki kapcsolatokkal foglalkozó munkacsoportjának vezetője is azt követelte, hogy az EU lépjen fel az asrafiak védelmében, érje el, hogy az iraki hatóságok eltekintsenek a december 31-i kiürítési határidőtől, és biztosítsák valamennyi táborlakó számára az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának védelmét, elismerve menekült jogállásukat.

Az iraki kormány szerint az asrafiak nem élveznek oltalmat a menekültekre vonatkozó nemzetközi előírások értelmében. Bagdad terroristáknak tekinti a táborlakókat.

A népi modzsahedek valójában sok évvel ezelőtt felhagytak az erőszakos eszközök alkalmazásával, és a táborlakókat annak idején az amerikai hadsereg fegyverezte le, biztonságot ígérve nekik Asrafban. A népi modzsahedeket az EU tavalyelőtt levette a terroristaként nyilvántartott szervezetek listájáról, az Egyesült Államok azonban hivatalosan még mindig terrorcsoportként tartja őket számon.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!