Nagyvilág

2012.01.28. 12:26

Megújulnak a közszolgálati kisebbségi műsorok Szlovákiában

Pozsony, 2012. január 28., szombat (MTI) - Megújulnak a közszolgálati Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) nemzetiségi nyelvű adásai.     A reggeli idősávban a Pátria Rádió piacvezető szeretne lenni, ami több beszélgetést, információt jelent, kevesebb zenével. "Egy élő, pergő reggeli három órát fog kapni a hallgató" - magyarázta Lovász Attila, az RTVS nemzetiségi adásainak igazgatója, amikor Pozsonyban bemutatta a rádió és a televízió új műsorszerkezetét.

Pozsony, 2012. január 28., szombat (MTI) - Megújulnak a közszolgálati Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) nemzetiségi nyelvű adásai.

    A reggeli idősávban a Pátria Rádió piacvezető szeretne lenni, ami több beszélgetést, információt jelent, kevesebb zenével. "Egy élő, pergő reggeli három órát fog kapni a hallgató" - magyarázta Lovász Attila, az RTVS nemzetiségi adásainak igazgatója, amikor Pozsonyban bemutatta a rádió és a televízió új műsorszerkezetét.

    "Célunk, hogy mind a tévében, mind a rádióban tartalmas programokkal töltsük ki a műsoridőt" - hangsúlyozta Lovász.

    A rádióban február 6-án vezetik be az újításokat. A Magyar Rádióval együttműködve észak-magyarországi információkkal bővítik a szolgáltatásjellegű, időjárásra, közlekedésre, kulturális programokra vonatkozó műsorokat. Lovász szerint van rá igény, hiszen jelenleg Szlovákiából mintegy 6000 ember dolgozik olyan magyarországi vidékeken, ahol a Pátria hallgatható.   

    A délutáni élőadás teljes értékű tájékoztatást fog adni politikai, közéleti, gazdasági kérdésekben, azonban az eddiginél jóval könnyedebb stílusban, több zenével. A közszolgálati jelleg is megerősödik, megjelenik az élő irodalom, riportok szlovákiai magyar régiókból, emberekről. A rétegzenei műfajok, mint a jazz rock, a komolyzene, az etno, folk, világzene, de a magyar nóta is fő műsoridőn kívül, hétvégén kap helyet.  

    A televízióban a változások január 9-e óta vannak érvényben, a nemzetiségi műsor időtartama bővült. Hétfőn, szerdán és pénteken magyar, kedden ukrán és ruszin, csütörtökön roma nyelven sugároznak. A magyar műsorok között van dokumentum- és portréfilm, magazin. Új műsorként megjelent a Szemtől szembe magazin, ahol beszélgetések hangzanak el a szlovákiai magyar tudomány és közélet jeles képviselőivel. 

    Richard Sümeghy, a RTVS szóvivője elmondta: a rádió és a televízió összevonása óta eltelt egy évben stabilizálták a közszolgálati médium anyagi helyzetét, így a második év nem a megszorításokról, hanem a programok minőségének a javításáról szólhat. 

    A 2011-es közszolgálati médiáról szóló törvény kimondja, hogy a közszolgálatban a kisebbségek társadalmon belüli részarányának megfelelően kell kisebbségi nyelvű műsorokat sugározni, így az RTVS  tanácsa tavaly márciusban határozott a nemzetiségi programok bővítéséről.

    A Pátria Rádió magyar műsorának hallgatottsága 20 ezer és 70 ezer között mozog, a televízió magyar műsorait átlagban 45 ezren nézik.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!