Nagyvilág

2012.01.29. 11:37

Sanremói dalfesztivál, 62-edszer

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:     Róma, 2012. január 29., vasárnap (MTI) - Február 14. és 18. között rendezik meg Itália legismertebb zenei versenyét, a Sanremói dalfesztivált, amely már a 62. az esemény történetében.

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

    Róma, 2012. január 29., vasárnap (MTI) - Február 14. és 18. között rendezik meg Itália legismertebb zenei versenyét, a Sanremói dalfesztivált, amely már a 62. az esemény történetében.

    Az idén a szerelmeseknek szentelt Valentin-napon kezdődik és szokás szerint öt estén át tart a fesztivál, amely a hagyományoknak megfelelően a virágairól és kaszinójáról ismert liguriai Sanremo városában az Ariston színházban lesz.     Tizennégy már ismert és nyolc most bemutatkozó énekes adja elő a táncdalfesztiválra írt dalát. A harmadik este a Viva l Italia! címet kapta: az énekesek egy nemzetközi vendéggel közösen adják elő az olasz táncdaltörténet örökzöld slágereit.     Az utolsó este kihirdetett győztest a szakmai zsűri és a nézők szavazatai alapján választják ki. Első alkalommal interneten keresztül is lehet majd szavazni. A Sanremói dalfesztivál tavalyi kiadását Roberto Vecchioni nyerte - mintegy 11,5 millió tévénéző előtt.     A műsorvezető - akárcsak tavaly - Gianni Morandi énekes lesz, aki Umberto Tozzi és Enrico Ruggeri társaságában 1987-ben maga is megnyerte a versenyt a Si puó dare di piú című dallal. Morandit eredetileg két hölgy segítette volna a műsorvezetői feladatok ellátásában, ám közülük csak a szőke Ivana Mrazova cseh modell maradt, mivel a másik jelölttel, Tamara Ecclestone-nal felbontották a szerződést. A sanremói zenei igazgató nyilatkozata szerint a Forma-1-es császár, Bernie Ecclestone lánya azt hitte, "a Riviérára érkezett és Sanremóban nem kell dolgoznia".     A fesztivál díszvendége a 74 éves Adriano Celentano (ő 1970-ben győzött Claudia Morival közösen előadott dalával) lehetne, de csak akkor hajlandó fellépni, ha a RAI teljes előadói szabadságot biztosít számára és szabadon mondhat véleményt, amiről csak akar. A RAI még nem adott választ.     A sanremói dalfesztivált először 1951-ben rendezték meg, több ismert és népszerű énekes érte el itt sikereket, köztük Domenico Modugno, Gigliola Cinquetti, Bobby Solo, a Matia Bazar, Toto Cutugno, Al Bano & Romina Power, a Ricchi e Poveri, Eros Ramazzotti, Giorgia vagy Andrea Bocelli.

-MTI-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!