Nagyvilág

2012.03.15. 18:33

Kolozsváron együtt, Zilahon külön-külön ünnepeltek az erdélyi magyar pártok március 15-én

Zilah/Kolozsvár, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - A nemzeti ünnepen önvizsgálatot kell tartani: ment-e elébb az autonómia, a magyar szabadság ügye - jelentette ki Zilahon Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke.

Zilah/Kolozsvár, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - A nemzeti ünnepen önvizsgálatot kell tartani: ment-e elébb az autonómia, a magyar szabadság ügye - jelentette ki Zilahon Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke.

Az EMNP egyik fő ünnepi rendezvényén, a zilahi Wesselényi-szobor előtti ünnepségen Toró T. Tibor pártelnök kijelentette, ma is érvényesek a 164 évvel ezelőtti jelszavak. Az "Esélyt és szabadságot az egységes magyar nemzetnek" jelszó kapcsán elmondta, Magyarország ma is gazdasági és közjogi szabadságharcot folytat megújulásáért. Az "Esélyt és szabadságot Erdélynek" jelszó kapcsán arra figyelmeztetett, ma Erdély esélye a régiók és a nemzeti közösségek Európájában van. Erdély és népeinek szabadsága annak a függvénye, sikerül-e a tudatokban lebontani a homogén román nemzetállami szemléletet.

Az "Esélyt és szabadságot az erdélyi magyaroknak" jelszó kapcsán arra figyelmeztetett, a magyar szabadság ma Erdélyben a belső önrendelkezésen alapuló különböző autonómiaformákat jelenti. "Nem ülhetünk nyugton, amíg ennek közjogi kereteit nem teremtettük meg, nem fogadtattuk el a többséggel, nem építettük ki intézményeit és nem választottuk meg közülünk elöljáróit" - jelentette ki. Toró szerint a nemzeti ünnepen emlékeztetni kell az elöljárókat, hogy a mandátumot az autonómia kivívására "és nem saját kis ügyeik intézésére" kapták. "Ha nincs hitük és erejük a további csatákhoz, legalább ne állják el az utat a fiatalok-, korunk márciusi ifjai előtt" - jelentette ki az EMNP elnöke a Wesselényi-szobor előtt megjelent mintegy 170 ünneplő előtt.

Kolozsváron mintegy ezren vettek részt a március 15-i ünnepségen, ahol az RMDSZ szónokai mellett az EMNP, valamint a város és a megye román vezetői is beszédet mondtak az egykori Biassini szálló falán levő Petőfi-emléktábla alatt.

"Ha egymás ellen használjuk fel nemzeti ünnepünket, semmit nem érünk el" - jelentette ki Máté András Levente, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakcióvezetője, a szövetség Kolozs megyei szervezetének elnöke. Máté szerint egységes, okos és kitartó nép kell hogy követelje a magyarság céljait.

Gergely Balázs, az EMNP alelnöke beszédében arra figyelmeztetett, ma "csendes forradalmat" élünk a "csendes elnyomás" ellen. Nem tartotta normálisnak, hogy a kolozsvári magyaroknak a mai napig nem jár magyar feliratozás a városban. Arra kérte a jelenlevőket, tapssal előlegezzék meg a jelen lévő Radu Moisin megbízott polgármester jóindulatát a magyar táblák kihelyezése ügyében. Felkérését óriási tapsvihar követte.

Alin Tise, a Kolozs megyei tanács elnöke beszédében kijelentette, az lenne a normális, ha március 15. nemcsak a magyarok ünnepe lenne, hanem mindenkié, hiszen a kolozsvári, a Kolozs megyei magyaroknak és románoknak nemcsak a múltjuk, a jövőjük is közös.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!