Nagyvilág

2012.03.15. 15:38

Szlovák választás: Elemző: Újféle politikai korszak kezdődik Szlovákiában

Pozsony, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - Újféle politikai korszak kezdődik Szlovákiában – állítja Öllös László szlovákiai politológus a választások eredményeit elemezve a Szabad Újság szlovákiai magyar független közéleti hetilap e heti számában.

Pozsony, 2012. március 15., csütörtök (MTI) - Újféle politikai korszak kezdődik Szlovákiában – állítja Öllös László szlovákiai politológus a választások eredményeit elemezve a Szabad Újság szlovákiai magyar független közéleti hetilap e heti számában.A szlovákiai előrehozott parlamenti választások eredményei alapján Öllös László politológus a lapban leszögezi: újféle politikai korszak kezdődik Szlovákiában amiatt, hogy az eddigiekkel ellentétben a választásokat megnyert párt az Irány - Szociáldemokrácia vezetője, Robert Fico kényelmes többséget szerezve egyedül is kormányt tud alakítani. 

Robert Fico 2006 és 2010 között már betöltötte a kormányfői posztot, és ez a magyarság számára nagyon nehéz időszak volt - állapítja meg az interjú szerzője. A politikai elemző nem hiszi, hogy e téren lényegi változás várható, bár kormányzásának néhány stíluseleme más lehet, és a taktikái és stratégiái is mások lehetnek.

"Magyarságdoktrínája nem változik, tehát az az álláspontja, hogy a szlovákiai magyarság és Magyarország fenyegetést jelent az országra, és ezért kell velük küzdeni, ez nem fog megváltozni"– véli Öllös. Szerinte erre még abban az esetben sem kerül sor: "ha részleges együttműködéssel fedi el az erre vonatkozó véleményét". Hozzáteszi: az ugyanis nem a viszony rendeződését szolgálja majd.

A parlamentből ismét kimaradt Magyar Koalíció Pártja (MKP) jövőjét, esélyeit latolgatva a politológus azon a véleményen van, hogy a pártnak tovább kellene haladnia azon az úton, amelyre éppen csak rálépett. "Ez a modernizáció és a fiatalítás útja. De nem akármilyen fiatalításé, hanem komoly szakértelemmel bíró fiatalokat kellene megnyernie az MKP további működéséhez, annál is inkább, mert a párt kevéssel maradt el az ötszázalékos küszöbtől, a következő választásnál ezt meg is ugorhatja" – állítja Öllös László. 

Bugár Bélának, a MOST – Híd szlovák-magyar párt elnökének arra a kijelentésére, miszerint pártjának a Gorilla-akták, valamint az MKP és a magyar médiák ellene folytatott kampánya ártott leginkább, ezért veszítettek mintegy 30 ezer szavazatot, Öllös úgy reagált: a politikai kommunikáció részeként a politikus úgy próbál támadni, hogy eljátssza, őt támadják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!