Nagyvilág

2012.03.13. 19:14

Szlovák választás - Fico megegyezne a képviselők büntetőjogi mentességének megszüntetéséről

Pozsony, 2012. március 13., kedd (MTI) - Megegyezne a parlamenti képviselők büntetőjogi mentességének megszüntetéséről a szlovákiai előrehozott parlamenti választások győztes pártjának elnöke, Robert Fico a leendő ellenzéki pártokkal - adta hírül a Sme kedden.

Pozsony, 2012. március 13., kedd (MTI) - Megegyezne a parlamenti képviselők büntetőjogi mentességének megszüntetéséről a szlovákiai előrehozott parlamenti választások győztes pártjának elnöke, Robert Fico a leendő ellenzéki pártokkal - adta hírül a Sme kedden.Az Irány-Szociáldemokrácia (SMER-SD) elnöke a liberális lapnak úgy nyilatkozott: nincs ellenére a képviselők büntetőjogi mentességének megszüntetése, erről a kérdésről még a kormányprogram összeállítása előtt tárgyalni akar a leendő ellenzékkel.

A képviselői mentesség körét februárban már szűkítették. A márciustól hatályos jogszabály-módosítás csak a képviselők és bírák szabálysértésekkel szembeni mentességét szüntette meg. Egy újabb módosításhoz a 150 fős szlovák parlamentben alkotmányos többségre, vagyis legalább 90 szavazatra lenne szükség. Amennyiben Fico 83 képviselői mandátumot szerzett pártja alkotmányos törvényt szeretne módosítani, a leendő ellenzék vagy egy esetleges koalíciós partner támogatására lesz szüksége.

A Sme írása szerint Fico felkészültnek érzi pártját erre a "súlyos alkotmányjogi kérdésre". Azonban, mint mondta, mielőtt egy ilyen terv a kormányprogramba kerülne, azt meg kell vitatni az ellenzékkel, és meg kell kérdezni: "Betesszük a kormányprogramba? Hajlandóak vagytok erről beszélni vagy csak politikai játékokat akartok űzni?"

Egyéb témákról nyilatkozva a Smer-SD elnöke megerősítette: megemeli a bankok és a "gazdagok" adóterheit. Fico elmondása szerint a bankszektorból az államkasszába 350 millió euróval többnek kellene befolynia. Elmondta, a leendő kormány elsődleges tervei közt az is szerepel, hogy újraértékelje a szlovákiai nyugdíjbiztosítási rendszer második - magánnyugdíjpénztárak által kezelt - befektetési pillérjére vonatkozó szabályozást. Ezek alapján lehetővé válna, hogy a nyugdíjjárulékuk egy részét a második pillérbe helyező személyek önkéntes alapon kilépjenek abból.

A Smer-SD egyik jelentős programpontjának Robert Fico azt tartja, hogy ismételten betiltsa az egészségbiztosítók nyereségét. "A probléma az, hogy miképpen lehet ezt úgy szabályozni, hogy ne ütközzön az Európai Unió jogrendjébe, de akadnak jogászok akik szerint ezt meg lehet valósítani" - mondta Fico, s hozzátette, nem tart attól, hogy egy ilyen intézkedés után Szlovákiában csak egy biztosító maradna. A pártelnök szerint a kormánynak a megyék fenntartásába tartozó kórházak helyzetére is megoldást kell találnia, mivel Iveta Radicová kormánya csak az állami fenntartású kórházak adósságát rendezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!