Nagyvilág

2012.05.18. 12:18

Lépfene-fertőzést diagnosztizáltak Ukrajnában

Tizenkét embert szigorú megfigyelés alá  helyeztek, miután egy borjú lépfenében pusztult el a közép-ukrajnai Cserkasszk megyében – adta hírül pénteken a Korreszpondent hírújság.

Tizenkét embert szigorú megfigyelés alá  helyeztek, miután egy borjú lépfenében pusztult el a közép-ukrajnai Cserkasszk megyében – adta hírül pénteken a Korreszpondent hírújság.Az ukrán közegészségügyi szolgálatok nagy erőkkel keresik az emberre is fokozottan veszélyes fertőzés forrását, miután bebizonyosodott, hogy a közép-ukrajnai megye Makejevka nevű falujában lépfenében pusztult el egy szarvasmarha-borjú. Az állatot egy háztáji gazdaságban nevelték. Miután azonosították a kórokozót, a hatóságok azonnal elrendelték a borjú maradványainak elégetését, és a környező porták teljes fertőtlenítését.

A beteg állattal közvetlen kontaktusban lévő  család mind a tizenkét tagját karanténba helyezték, és megkezdték az ilyenkor szükséges megelőző kezeléseket.

A lépfene (más néven anthrax) akut, néhány formájában ma is magas halálozási aránnyal járó fertőző megbetegedés. A lépfene leggyakrabban vadon élő és háziasított kérődzőknél fordul elő, de az embert is megfertőzi, ha beteg állattal, annak szövetével vagy a lépfene spóráival érintkezésbe kerül.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!