Nagyvilág

2012.05.26. 16:22

Peking neheztel az osztrák kancellár és a dalai láma találkozója miatt és további tiltakozásokat ígér

Peking, 2012. május 26., szombat (MTI) - Kína szombaton komoly tiltakozását fejezte ki a dalai láma és az osztrák kancellár, illetve az alkancellár találkozója miatt - jelentette a külügyi szóvivőt idézve a Hszinhua hírügynökség.

Peking, 2012. május 26., szombat (MTI) - Kína szombaton komoly tiltakozását fejezte ki a dalai láma és az osztrák kancellár, illetve az alkancellár találkozója miatt - jelentette a külügyi szóvivőt idézve a Hszinhua hírügynökség.A találkozó, amely Peking többször megismételt tiltakozása ellenére jött létre, "súlyos beavatkozás Kína belügyeibe, megsértette a kínai emberek érzéseit és téves jelzést küldött a tibeti függetlenségért küzdő erőknek" - hangoztatta Hung Lej (Hong Lei). Hozzátette: a kínai külügyminisztérium Pekingben és a kínai nagykövetség Ausztriában egyaránt ki fogja fejezni az ezzel kapcsolatos kínai álláspontot.

A tibeti kérdés Kína kizárólagos belügye - húzta alá a szóvivő megjegyezve, hogy a dalai láma Peking szemében politikai menekült, aki - a vallás nevében - "hosszú ideje részese a Kína-ellenes, elszakadásra törekvő cselekményeknek". Hung megerősítette: országa határozottan ellenzi, hogy külföldi vezetők bármilyen formában találkozzanak a dalai lámával, valamint hogy bárki, vagy bármely ország a dalai lámát felhasználva beavatkozzon a belügyeibe.

Fényképekkel illusztrált osztrák online médiajelentések szerint Werner Faymann kancellár szombaton Bécsben Christoph Schönborn bécsi bíboros érsek társaságában együtt reggelizett a tibeti vallási vezetővel, akivel Michael Spindelegger alkancellár egy nappal korábban találkozott.

Faymann az eseménnyel kapcsolatban kijelentette, találkozóját egyértelmű politikai jelzésnek szánta "az emberi jogok, az erőszakmentesség és a párbeszéd mellett", illetve az elnyomás ellen". Mint mondta, a személyes találkozóról maga döntött, Peking reakciójától pedig nem fél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!