Nagyvilág

2012.05.05. 11:41

Timosenko-ügy - Orosz lap: Janukovics elszigetelődött

Moszkva, 2012. május 5.,szombat (MTI) - Az ukrán államfő számára nincs jó forgatókönyv a helyzetből való kijutásra - vélekedik a Timosenko-ügyről a Vedomosztyi című orosz napilap kommentátora.

Moszkva, 2012. május 5.,szombat (MTI) - Az ukrán államfő számára nincs jó forgatókönyv a helyzetből való kijutásra - vélekedik a Timosenko-ügyről a Vedomosztyi című orosz napilap kommentátora."A tavaly októberben hét évre elítélt Timosenko minden percét politikai előadássá változtatja, amelynek színpada a harkivi börtön... Ezen a héten kettős győzelmet ünnepel: (Ukrajna) nem csak az Európával, hanem Oroszországgal fennálló kapcsolatainak is kárt okozott" - írja Polina Himsiasvili a tekintélyes orosz üzleti-politikai lap szombati számában.

A kommentátor emlékeztet arra, hogy a múlt hétvégén Medvegyev leköszönő államfő kijelentette: megengedhetetlen a politikai ellenzékiek üldözése az Oroszországhoz közeli országokban. Csütörtökön pedig Vlagyimir Putyin megválasztott államfő ajánlotta fel, hogy szívesen fogadnák Timosenkót gyógykezelésre Oroszországban. Emellett hangsúlyozta, hogy a 2009-es orosz-ukrán gázár-szerződés teljes mértékben törvényes volt.

A volt ukrán kormányfőnek sikerült felborítania a szokásos menetrendet, miszerint amikor az Európai Unióval megromlanak a kapcsolatok, akkor a Független Államok Közösségének tagországai Moszkvához fordulnak támogatásért. Timosenko miatt Ukrajna még mindig nem írta alá a társulási szerződést az Európai Unióval, de az Oroszországgal kötött gázszerződéseket sem vizsgálták felül.

"Janukovics (ukrán) elnök elszigetelődött, a helyzet megoldására nincs jó forgatókönyv. Ha ugyanis kiengednék Timosenkót a börtönből, az egyet jelentene azzal, hogy elismerik az ellene folyó vizsgálatok és üldöztetés törvénytelenségét. Szabadlábon pedig lényegesen befolyásolni tudná az őszi (ukrajnai) parlamenti választásokat" - vélekedik a Vedomosztyi orosz napilap kommentátora.

 

 

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!