Nagyvilág

2012.07.09. 19:04

Ashton a védelmi és biztonsági együttműködést erősíti Pekingben

Peking, 2012. július 9., hétfő (MTI) - Kína és az Európai Unió védelmi és biztonsági területeket érintő kapcsolatainak megerősítéséről tárgyalt hétfőn Pekingben Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Peking, 2012. július 9., hétfő (MTI) - Kína és az Európai Unió védelmi és biztonsági területeket érintő kapcsolatainak megerősítéséről tárgyalt hétfőn Pekingben Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.Látogatásának első napján találkozott Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) kínai védelmi miniszterrel, s ez alkalommal - a Hszinhua hírügynökség szerint - hangoztatta, hogy az unió kész arra, hogy a hosszú távú érdekek szem előtt tartásával fejlessze védelmi és biztonsági kapcsolatait.

Liang úgy vélte, hogy a felek közötti együttműködést e területeken a gyors bővülés jellemzi. A megbeszélésen regionális és nemzetközi kérdések is szóba kerültek.

Az EU pekingi képviselete által kiadott nyilatkozat szerint Ashton elutazása előtt Európa és Ázsia kapcsolatának rendkívüli fontosságát hangsúlyozta. Kínával kapcsolatban megjegyezte, hogy azt az egyenlő felek közti egymásrautaltság és közös érdekek sora jellemzi.

Ashton ázsiai körútjának első állomásán, Pekingben hétfőn és kedden részt vesz az EU és Kína képviselői közötti "stratégiai párbeszéden", majd Hongkongba utazik tovább. Azt követően az ASEAN 19. ázsiai regionális fórumán vesz részt Kambodzsában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!