Nagyvilág

2012.07.19. 16:47

Öt ország ötvenkét borásza mutatja be termékét a szlovákiai Kürti Borfesztiválon

Pozsony, 2012. július 19., csütörtök (MTI) - Öt ország ötvenkét borásza mutatja be borait az idei Kürti Borfesztiválon a hét végén.

Pozsony, 2012. július 19., csütörtök (MTI) - Öt ország ötvenkét borásza mutatja be borait az idei Kürti Borfesztiválon a hét végén.A szombat és vasárnap zajló rendezvénynek az érsekújvári járásbeli Kürt (Strekov) község pincesorai adnak otthont. Kiállítók érkeznek Szlovákián és Magyarországon kívül Csehországból, Romániából, Szlovéniából, így a látogatók nemcsak a jellegzetes fajtákat, de a különböző borvidékek ízvilágát is összehasonlíthatják.

A szervezők külön örülnek annak, hogy egyre több helyi borász tartja fontosnak, hogy borait megismerhesse a közönség: az 52 kiállító közül 27 kürti borkészítő. Az italok terén újdonságnak számít, hogy az ógyallai és a marcelházi gyümölcspárlatok is bemutatkoznak.

A kétnapos rendezvényen az érdeklődők a borkóstoláson kívül ingyenes sommelier-gyorstanfolyamon sajátíthatnak el új ismereteket a kóstolás művészetéről, bor-étel párosításokról és a bor helyes felszolgálási módjáról is.

Több népi együttes és hagyományőrző csoport is fellép, koncertet ad Somló Tamás, és Szécsi Pál-emlékkoncerttel is készülnek a szervezők. A látogatók megismerkedhetnek a helyi kézművesek termékeivel és gasztronómiai különlegességeivel is.

Az immár ötödször megrendezett fesztivál nem titkolt célja, hogy felkeltsék a dél-szlovákiai bormárkák iránti érdeklődést, és meggyőzzék a borfogyasztókat: a mintegy 370 hektáron elterülő kürti borvidéken a régió adottságainak köszönhetően kiváló borokat tudnak termelni a gazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!