Nagyvilág

2012.07.18. 16:15

Ponta: kiegyensúlyozott a brüsszeli jelentés a román igazságszolgáltatásról

Bukarest, 2012. július 18., szerda (MTI) - Kiegyensúlyozottnak nevezte Victor Ponta román miniszterelnök szerdán az Európai Bizottságnak a román igazságszolgáltatás helyzetéről szóló jelentését, amelyből - mint hangsúlyozta - Bukarestnek le kell vonnia a szükséges következtetéseket.

Bukarest, 2012. július 18., szerda (MTI) - Kiegyensúlyozottnak nevezte Victor Ponta román miniszterelnök szerdán az Európai Bizottságnak a román igazságszolgáltatás helyzetéről szóló jelentését, amelyből - mint hangsúlyozta - Bukarestnek le kell vonnia a szükséges következtetéseket.Az EB jelentésének brüsszeli közzététele után Ponta nyilatkozatában arról biztosította a közvéleményt, hogy az általa vállalt kötelezettségeket Románia tiszteletben fogja tartani, és a törvényes keretet összhangba hozzák az alkotmánybíróság legutóbbi döntéseivel.

Ponta korábban José Manuel Durao Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének küldött levelében személyesen vállalt felelősséget azoknak a brüsszeli elvárásoknak a tiszteletben tartásáért, a gyakorlatba átültetéséért, amelyek "a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét" hivatottak biztosítani.

Az EB egyebek között azt kérte Romániától, hogy tartsa tiszteletben az alkotmánybíróság valamennyi döntését, állítsa helyre a testület hatáskörét, vonják vissza azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely eltörli a részvételi küszöböt az államfő leváltásáról szóló népszavazáson, átlátható, szakmai és objektív eljárás során nevezzék ki a legfőbb ügyészt és a korrupcióellenes ügyészség főügyészét, továbbá kormánytagok és más politikusok ne bírálják az igazságszolgáltatás döntéseit.

Titus Corlatean igazságügyi miniszter szerint a jelentés kiegyensúlyozottan tükrözi a román igazságszolgáltatásban az elmúlt öt évben történt pozitív fejleményeket, de rámutat a különböző működési hibákra és téves döntésekre is. Corlatean szerint a jelentésből kiderül az is, hogy a Traian Basescu elnöksége idején működő kormányok "kudarcot vallottak" a korrupció visszaszorításában, felmérések szerint a román állampolgárok mintegy 90 százaléka továbbra is ezt a jelenséget tartja az egyik legnagyobb problémának.

Corlatean bejelentette még, hogy munkacsoport alakul az igazságügyi minisztériumban, amely intézkedéscsomagot dolgoz ki az uniós végrehajtó testület ajánlásainak átültetéséről a gyakorlatba.

Traian Basescu - hivatalából felfüggesztett államfő - már szerda este, a jelentés tervezetének kiszivárgása után elmondta, hogy a brüsszeli dokumentum kedvező lett volna Románia számára, és lehetővé tette volna az ország csatlakozását a schengeni övezethez, ha elmaradtak volna a kormányzó Szociál-liberális Szövetségnek (USL) az elmúlt két hétben meghozott vitatott intézkedései. Basescu szerint senki nem vonta kétségbe Románia jogállamiságát addig, amíg az USL-kormányzat "nem követte el a visszaéléseket", amelyek miatt Brüsszel bírálatot fogalmazott meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!