Nagyvilág

2012.07.10. 11:33

Szerbiában vád alá helyezték a belgrádi amerikai nagykövetség felgyújtóit

Belgrád/Budapest, 2012. július 10., kedd (MTI) - Szerbiában vádat emeltek tizenkét személy ellen, mert részt vettek a belgrádi amerikai nagykövetség felgyújtásában - jelentette a B92 rádió- és tv-adó kedden internetes oldalán.

Belgrád/Budapest, 2012. július 10., kedd (MTI) - Szerbiában vádat emeltek tizenkét személy ellen, mert részt vettek a belgrádi amerikai nagykövetség felgyújtásában - jelentette a B92 rádió- és tv-adó kedden internetes oldalán.A vádlottakat nagykövetségi és környékbeli térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosították. Közveszély okozása miatt több mint 10 év börtönbüntetést kaphatnak. A B92 értesülései szerint futballhuligánokról van szó.

A szerb ellenzék tiltakozó nagygyűlést szervezett 2008. február 21-én Belgrád központjában Koszovó függetlensége ellen. A rendezvény után pár tucatnyian randalírozni kezdtek a belvárosban, gépkocsikat rongáltak meg, megtámadtak több nagykövetséget - az amerikai mellett a horvátot és a törököt is -, az amerikai képviseletre be is hatoltak, a külképviselet konzuli hivatalát pedig felgyújtották.

A szerb sajtó már közvetlenül az események után azt közölte, hogy a tüntetők rombolásban részt vevő kemény magja a hírhedt, erőszakosságukról ismert futballszurkolókból, főleg a belgrádi Partizan és a Crvena Zvezda drukkereiből állt.

A belgrádi sajtó már tavaly nyáron rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a rendőrség azonosított 50 huligánt, akiknek közük lehetett a Belgrád központjában történt gyújtogatáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!