Nagyvilág

2012.08.29. 15:25

Az élelmiszerbiztonság javításán dolgozik Sanghaj városa

Sanghaj/Budapest, 2012. augusztus 29., szerda (MTI) - Az ellenőrzött és helyi kormányzatnál regisztrált boltokat feltüntető térképpel javítaná az élelmiszerbiztonságot Sanghaj városa, ahol a városlakók több mint kétharmada nem bízik a hazai gyártású ételek minőségében.

Sanghaj/Budapest, 2012. augusztus 29., szerda (MTI) - Az ellenőrzött és helyi kormányzatnál regisztrált boltokat feltüntető térképpel javítaná az élelmiszerbiztonságot Sanghaj városa, ahol a városlakók több mint kétharmada nem bízik a hazai gyártású ételek minőségében.A több mint 1.800 kiskereskedőt és boltot tartalmazó, interneten elérhető térképet a helyi minőségellenőrzési hivatal fejlesztette ki az élelmiszerhamisítók elleni fokozott kampány legújabb lépéseként. A kormányzat által előírt követelményeknek megfelelő és engedéllyel rendelkező eladókat tüntették fel a térképen. A térkép honlapján ezen túl minden városi cég adatai is lekérhetők, így elérhetőségeik, termékeiket illető információk, tanúsítványaik, engedélyük, illetve azok lejárta. A minőségellenőrök a térkép mellett aktuális információkkal segítik a vásárlókat, listázzák például az élelmiszergyártásban tiltott gyakorlatokat és az ezeket előírások ellenére is alkalmazó cégek nevét. Ezentúl bárki telefonon is bejelentheti a visszaéléseket, ha ilyennel találkozik.

Egy május végén elvégzett felmérés szerint a sanghaji lakosok több mint 70 százaléka aggódik ma a Kínában gyártott élelmiszerek minősége miatt, arányuk az elmúlt évek nagy botrányainak betudhatóan folyamatosan nő. Sokan annyira nem bíznak a kínai élelmiszerekben, hogy inkább a környező országokból hozatnak gyermekeik, csecsemőik, s idős hozzátartozóik számára ételt, még akkor is, ha az jóval drágább - derül ki a felmérésből.

A probléma korántsem korlátozódik Sanghajra, az egész országban jellemző, és a társadalmi feszültség egy komoly gyújtópontja lehet. A Kínai Társadalomtudományi Akadémia éves felmérése szerint az élelmiszerbiztonság a kínai lakosok legnagyobb aggodalmainak egyike, azt az ingatlanárak, az infláció és a jövedelmi egyenlőtlenség után a lakosok a negyedik legnagyobb társadalmi gondként említik. A probléma súlyát mutatják az adatok is: egy élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tavaszi konferencián az ágazati szakemberek 200 millióra becsülték az évente szennyezett étel fogyasztása miatt megbetegedők számát az országban. A témáról nemrég nyilatkozó Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: az élelmiszerbiztonság minden egyes embert érintő, alapvető és fontos téma. Az egész iparág becsületességének fokozására van szükség, az előírások ellen vétőket pedig szigorúan meg kell büntetni - vélte Li.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!