Nagyvilág

2012.09.30. 14:40

Görögország a feltételek teljesítése nélkül is megkapja a következő hitelrészletet német lapok szerint

Berlin, 2012. szeptember 30., vasárnap (MTI) - Görögország nem teljesíti a nemzetközi hitelprogramhoz kapcsolódó megállapodást, mégis megkapja a kölcsön következő részletét, mert a hitelezők tartanak az euróövezet szétesésétől - írták német lapok a hét végén.

Berlin, 2012. szeptember 30., vasárnap (MTI) - Görögország nem teljesíti a nemzetközi hitelprogramhoz kapcsolódó megállapodást, mégis megkapja a kölcsön következő részletét, mert a hitelezők tartanak az euróövezet szétesésétől - írták német lapok a hét végén.

A Wirtschaftswoche című gazdasági hetilap szerint Brüsszelben már készülnek a tavaszi görögországi választások előtt felfüggesztett támogatási program folytatására, holott a hitelezői trojka - az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap - szakértői azt állapítják majd meg jelentésükben, hogy Görögország nem teljesítette maradéktalanul a program folytatásának feltételeit.

A lap egy forrása szerint az athéni kormány "kap egy listát reformokról, amelyeket meghatározott időn belül el kell fogadtatni a parlamenttel". A következő hitelrészletet pedig akkor szabadítják fel, amikor a képviselők mindent megszavaztak - mondta az Eurócsoport - az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács - környezetéhez tartozó forrás a Wirtschaftswoche internetes kiadásában megjelent beszámoló szerint.

Angela Merkel német kancellár és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter az utóbbi hetekben azt hangoztatta, hogy Görögország támogatásának folytatásához végre kell hajtani a hitelmegállapodáshoz kapcsolódó reformokat. Ettől a követeléstől azonban elálltak, mert mindenképpen az euróövezetben akarják tartani Görögországot. "Túlságosan nagy a félelem a dominóhatástól" - mondta a lapnak egy uniós diplomata.

A Focus című hetilap is arról írt, hogy Berlinben és Brüsszelben senki sem hajlandó megkockáztatni a görög eurótávozást. A trojka szakértői a jelentésükben "olyan megállapításokra jutnak majd, amelyek alapján a politikusok átutalhatják a következő részletet" - idézett a Focus a honlapján egy európai parlamenti forrást.

A trojka képviselői szeptember elején kezdték meg a 130 milliárd eurós második hitelprogram végrehajtásának ellenőrzését. A helyszíni ellenőrzésről készülő jelentéstől függ, hogy Athén megkaphatja-e a hitel következő részletét. A jelentést az eredeti menetrend szerint szeptemberben kellett volna lezárni. A Reuters hírügynökség szerint a dokumentumot várhatóan csak novemberben, az amerikai elnökválasztás után teszik közzé, hogy az esetleges piaci megrázkódtatások ne befolyásolják a választást.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!