Nagyvilág

2012.09.03. 10:24

Szíria - Kínai pártlap a biztonsági zónák ellen

Peking, 2012. szeptember 3., hétfő (MTI) - Peking nem tarja jó ötletnek külföldi védelem alatt álló szíriai "biztonsági zónák" kialakítását, mivel az nem segítené a humanitárius válság enyhítését - derült ki a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) vezető kínai pártlap hétfői kommentárjából.

Peking, 2012. szeptember 3., hétfő (MTI) - Peking nem tarja jó ötletnek külföldi védelem alatt álló szíriai "biztonsági zónák" kialakítását, mivel az nem segítené a humanitárius válság enyhítését - derült ki a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) vezető kínai pártlap hétfői kommentárjából.A menekültáradat okozta nyomás közepette érthető, hogy a Szíriával szomszédos országok megoldást keresnek - jegyzi meg a szerző, de hozzáteszi: a "biztonsági zónák" kialakítása - azért, hogy szavatolják a menekültek védelmét - nem célravezető. Ennek alátámasztásául Antonio Guterrest, az ENSZ menekültügyi főbiztosát idézi, aki korábban azt nyilatkozta, hogy a történelmi példák nem igazolták, hogy az úgynevezett biztonsági zónák valódi védelmet nyújtatnának.

Az ötletet Ankara vetetette fel, s kezdetben Párizs is mellé állt, de utóbb Londonnal együtt már kevés esélyét látták annak, hogy valóban megvalósítható.

Augusztus végén összesen körülbelül 80 ezer menekült volt Törökország területén 11 sátor-, illetve konténervárosban. További csaknem 30 ezer szíriai él az ország különböző városaiban. A világszervezet menekültügyi főbiztossága szerint a helyzet rosszabbodásával akár 200 ezerre is megnőhet a Törökországba menekültek száma.

A Zsenmin Zsipao megismétli azt a pekingi álláspontot, hogy minden - a probléma megoldását szolgáló - lépéssel tiszteletben kell tartani Szíria szuverenitását és függetlenségét.

Nem szabad, hogy politikai vagy katonai szándékok húzódjanak meg a humanitárius lépések mögött - áll a cikkben, amely megállapítja: "Résen kell lennünk, hiszen egyes országok a humanitárius segítségnyújtásra hivatkozva próbálnak meg rendszeresen beavatkozni az ország (Szíria) belpolitikájába, és igyekeznek elérni a katonai beavatkozást".

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!