Nagyvilág

2012.10.17. 11:07

Büntetőeljárást indítottak egy ismert orosz ellenzéki vezető ellen

Moszkva, 2012. október 17., szerda (MTI) - Büntetőeljárást indítottak Szergej Udalcov ismert orosz ellenzéki politikus ellen "tömeges zavargások szervezésének előkészítése" címén - jelentette be szerdán a szövetségi nyomozó bizottság szóvivője.

Moszkva, 2012. október 17., szerda (MTI) - Büntetőeljárást indítottak Szergej Udalcov ismert orosz ellenzéki politikus ellen "tömeges zavargások szervezésének előkészítése" címén - jelentette be szerdán a szövetségi nyomozó bizottság szóvivője.

A Baloldali Front elnevezésű radikális párt vezetőjének és családjának lakásában házkutatást tartottak. Udalcovon, a tavaly decemberi orosz parlamenti választásokat követő nagyszabású ellenzéki megmozdulások egyik szervezőjén kívül több személyt gyanúsítanak "zavargások előkészítésével".

Vlagyimir Markin szóvivő közölte, hogy a büntetőeljárást a Gazprom média tulajdonában lévő NTV televízió nemrég sugárzott, a Tiltakozás anatómiája című újabb "leleplező" filmjében elhangzottak alapján indította a nyomozó hatóság.

Az alig két hete vetített összeállításban egy rejtett kamerával készült felvétel szerint Szergej Udalcov és a Baloldali Front vezetői Givi Targamadze grúz politikussal azt vitatták meg, mekkora erőkre és mennyi pénzre van szükség a hatalom leváltásához.

Az NTV szerint Targamadze, aki Miheil Szaakasvili grúz elnök tanácsadója, közvetítőként lépett fel a parlamenten kívüli orosz ellenzék és a "hatalom leváltását pénzelő" orosz exbankár, Andrej Borogyin között. A televízió azt állította, hogy Borogyin, "a Bank Moszkvi volt elnöke 50 millió dollárral támogatná az orosz ellenzéket, és további 150 millió dollárt kész összegyűjteni oligarcha barátaitól".

Az NTV műsora szerint az ellenzék azt tervezte, hogy Oroszország nagyvárosaiban egyszerre foglalná el a tereket, amely egy "erőszakos" forgatókönyv megvalósításának kezdetét jelentené.

Udalcov kategorikusan visszautasította a televízió állításait.

A Gazprom tévéje tavasszal vetítette a Tiltakozás anatómiája című riportfilm első részét, amelynek készítői azt állították, hogy az ellenzék fizetett a hatalom elleni tüntetések résztvevőinek, a rendfenntartókat pedig provokálták, hogy erőszakot alkalmazzanak és keményen lépjenek föl.

Orosz jogvédők és ellenzéki politikusok szerint a radikális politikusok ellen kezdeményezett büntetőeljárás a hatalommal egyet nem értők elleni, előre kitervelt "hadjárat" része.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!