Nagyvilág

2012.10.23. 12:34

Csehország - A képviselőházi választást is megnyernék a szociáldemokraták

Prága, 2012. október 23., kedd (MTI) - Továbbra is az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) van a legnagyobb támogatottsága Csehországban.

Prága, 2012. október 23., kedd (MTI) - Továbbra is az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) van a legnagyobb támogatottsága Csehországban.

A cseh tudományos akadémia közvélemény-kutató intézetének (CVVM) októberi országos felmérése szerint, ha most képviselőházi választást tartanának Csehországban, a szociáldemokraták megszereznék a szavazatok 33 százalékát. A második helyen a szintén ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) végezne 22,5 százalékkal, míg a legerősebb kormánypártra, a Polgári Demokratikus Pártra (ODS) a megkérdezettek 16,5 százaléka voksolna.

A szeptemberi adatokhoz képest a szociáldemokraták és a kommunisták támogatottsága 1,5-1,5 százalékkal emelkedett, míg a polgári demokratáké négy százalékkal csökkent.

Az urnákhoz a megkérdezettek 58 százaléka járulna, ami öt százalékkal kisebb a 2010-es választási részvételnél.

A három nagy párton kívül bejutna a parlamenti alsóházba még a TOP 09 párt, illetve a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL). A kisebbik jobboldali kormánypárt támogatottsága 8,5 százalékos, míg a kereszténydemokrata néppárté ötszázalékos, ami Csehországban a parlamenti küszöböt jelenti.

A kormánypártiból tavaly ellenzékivé vált Közügyek (VV) támogatottsága már hónapok óta a három százalékot sem éri el.

Hasonló eredményeket hozott a két másik nagy cseh közvélemény-kutató intézet októberi felmérése is. Az egyik intézetnél azonban a kommunisták helyett a polgári demokraták végeztek a második helyen.

Csehországban legközelebb 2014 májusában kellene képviselőházi választást tartani. A Petr Necas vezette kormány pozíciója azonban nagyon ingatag, s helyi megfigyelők nem zárják ki az előre hozott választás kiírását.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!