Nagyvilág

2012.11.18. 16:29

Vukováron a 21 évvel ezelőtti ostrom áldozataira emlékeztek

Zágráb/Vukovár, 2012. november 18., vasárnap (MTI) - Dubrovniktól Zágrábon át Eszékig Horvátország minden tájáról ezrek érkeztek vasárnap a kelet-szlavóniai Vukovárra, hogy a város délszláv háborúbeli elestének 21. évfordulóján leróják tiszteletüket és kegyeletüket az áldozatok előtt.

Zágráb/Vukovár, 2012. november 18., vasárnap (MTI) - Dubrovniktól Zágrábon át Eszékig Horvátország minden tájáról ezrek érkeztek vasárnap a kelet-szlavóniai Vukovárra, hogy a város délszláv háborúbeli elestének 21. évfordulóján leróják tiszteletüket és kegyeletüket az áldozatok előtt."Vukovár a tragédia egyfajta szimbóluma. (…) De a hős város válhat a megbékélés, az együttélés példájává is, és meleg otthonává minden polgárának, vallási és nemzeti hovatartozás nélkül" - hangsúlyozta Ivo Josipovic köztársasági elnök a megemlékezéssorozat keretében egy szombati rendezvényen Vukováron.

1991 augusztusában, miután elfoglalták horvát Baranyát és Szlavónia Duna-parti kistelepüléseit, a jugoszláv hadsereg (JNA) és a szerb szabadcsapatok ostromgyűrűbe zárták Vukovárt. A várost néhány száz horvát gárdista, rendőr és mintegy ezer, katonai tapasztalattal nem rendelkező önkéntes közel három hónapon keresztül védte a többszörös túlerővel szemben. Az ostromban több ezer ember vesztette életét, több ezer megsebesült, az épületek pedig olyannyira megrongálódtak, hogy később Vukovár lett Drezda horvát szinonimája.

A támadók 1991. november 18-án áttörték a védelem állásait. A diadalittas szerb katonák a kórházból 261 embert, sebesülteket, orvosokat, nővéreket buszokba zsúfoltak, és a Vukovárhoz közeli ovcarai mezőgazdasági kombinát raktáraiba zártak, majd két nappal később az erdőszélen kivégezték őket. Több mint 5 ezer embert szerbiai fogolytáborokba hurcoltak, közülük sokakat ma is eltűntként tartanak nyilván.

A vukovári áldozatok előtt tisztelegve vasárnap délelőtt a kórháztól emlékmenet indult az öt és fél kilométerre lévő temetőbe. A horvát nemzeti lobogókkal és csapatzászlókkal vonuló tömegben ott volt Ivo Josipovic köztársasági elnök, Josip Leko, az országgyűlés elnöke, Zoran Milanovic miniszterelnök és Mladen Markac tábornok is, akit érkezésekor hatalmas taps fogadott. Markac - Ante Gotovina tábornokkal együtt - pénteken szabadult a scheveningeni börtönből, miután annak a hágai ENSZ-törvényszéknek a fellebbviteli tanácsa, amely a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében jár el, mindkettőjüket felmentette a vádak alól. "A szívem azt diktálta, hogy eljöjjek Vukovárra, és itt vagyok" - mondta Markac.

"Vukovár a történelem magasiskolája, de a horvát jövő és tolerancia iskolája is" - idézte a helyi sajtó a parlament elnökét.

"A tábornokok ügyében meghozták a végleges ítéletet, ezzel lezártunk bizonyos dolgokat. Meg kell azonban oldani még a vukovári eltűntek kérdését. Családjaik számára a háború még nem ért véget" - nyilatkozta Milanovic miniszterelnök.

A vukovári emléktemetőben koszorúzással és szentmisével folytatódott a megemlékezés, amelyet Alessandro D Errico érsek, Horvátország apostoli nunciusa celebrált.

Horvát Baranya és Kelet-Szlavónia 1998-as békés reintegrációja után a hősiesség jelképévé vált Vukováron minden év novemberében ezrek vesznek részt a megemlékezésen, amelyet a közszolgálati televízió egyenes adásban közvetít. Sajtóbecslések szerint idén 50 ezren voltak a 20 ezres, többségében horvátok lakta városban, ahol jelentős számú szerb kisebbség is él.

A tiszteletadáshoz a nemzeti lobogó kitűzésével és egy-egy ablakba rakott mécsessel országszerte sokan csatlakoztak.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!