Nagyvilág

2012.12.01. 10:43

19 millió ember munka nélkül Európában

Soha nem látott mélységbe zuhant az európai munkanélküliségi ráta, 17 országban közel 19 millióan vannak állás nélkül. Ez több mint a lakosság 10%-át jelenti és 173 000-el több az előző hónaphoz képest.

Soha nem látott mélységbe zuhant az európai munkanélküliségi ráta, 17 országban közel 19 millióan vannak állás nélkül. Ez több mint a lakosság 10%-át jelenti és 173 000-el több az előző hónaphoz képest. 18,7 millió regisztrált munkanélküli él jelenleg az öreg kontinensen, a foglalkoztatás a görögöknél és a spanyoloknál a legalacsonyabb – a teljes lakosságra vetítve meghaladja a 25%-ot, a fiatalok körében pedig a 60%-ot a mutató. Átlagosan a 25 év alattiak között a legtöbb álláskereső az Eurostat statisztikája szerint.

Az októberi 11,7%-os mutató semmiképpen sem kedvező és habár a szakemberek számoltak a munkanélküliség növekedésével, a jelenlegi adatok meglehetősen aggasztóak. Görögország, Spanyolország, Portugália, Olaszország és Ciprus a legveszélyeztetebb, de a pénzügyi válság szele lassan elérheti Ausztriát és Hollandiát is – attól függetlenül, hogy jelenleg az osztrákoké a legjobb munkanélküliségi mutató, 4,3%-al. A németeknél 5,4%, a franciáknál pedig 10,7% a munkanélküliség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!