Nagyvilág

2013.01.13. 17:15

Depardieu bírálta az orosz ellenzéket

Moszkva, 2013. január 13., vasárnap (MTI) - Bírálta az orosz ellenzéket a közelmúltban orosz állampolgárságot kapott Gérard Depardieu.

Moszkva, 2013. január 13., vasárnap (MTI) - Bírálta az orosz ellenzéket a közelmúltban orosz állampolgárságot kapott Gérard Depardieu."Az orosz ellenzékiek között is akadnak okos emberek, mint például a jól ismert sakkozó, Garri Kaszparov, de egy dolog, hogy valaki intelligens sakkozó, és más, hogy van-e jól átgondolt politikai programja" - idézte a francia színész egy orosz tévécsatornának adott interjúját vasárnap az Interfax hírügynökség.

Depardieu nyilatkozatában a Pussy Riot együttes ügyét is szóba hozta. Szerinte a lányokból álló punkegyüttes a moszkvai ortodox templomban tartott demonstrációjáért megérdemelte a rá kiszabott büntetést. "Ha a lányok ugyanezt egy mecsetben próbálták volna megtenni, azért valószínűleg az életükkel fizette volna. Ha egy római katolikus templomban kísérelték volna meg, a hívők reakciója feltehetően még sokkal keményebb lett volna, mint az ortodox templomba járó hívőké, ahol az együttes végrehajtotta spontán performance-át. Ám amikor erről Franciaországban beszéltem, az emberek idiótának neveztek" - mondta a színész.

Mint megjegyezte: sok kritika érte az életben, mostanában azért kezdték ki, mert ittasan vezette a motorját. "Rendben, nem vagyok tökéletes, de végül is hús-vér emberek vagyunk" - fogalmazott.

A színész arra kérte az orosz közönséget: ne csatlakozzanak a tömeg kórusához. Gondolkodjanak önállóan, "mert csak egy szabadon gondolkodó egyén képes valami nagyszerűt alkotni".

Depardieu a hazájában a szocialista kormányzat által tervbe vett luxusadó bevezetése miatt bejelentette, hogy elhagyja Franciaországot. Belgiumban vett házat, majd orosz állampolgárságot kapott - személyesen Vlagyimir Putyin elnöktől. A színészt Montenegró kulturális nagykövetnek kérte fel, egy szibériai színház pedig felajánlotta, hogy márciustól szerződteti.

(http://english.ruvr.ru/2013_01_13/Depardieu-criticizes-Russian-opposition/)

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!