Nagyvilág

2013.01.12. 13:17

Túlélte a bizalmatlansági indítványt Berlin kormányzó polgármestere

Berlin, 2013. január 12., szombat (MTI) - Túlélte az ellenzéki bizalmatlansági indítványt a berlini képviselőház szombati rendkívüli ülésén a tartományi rangú német főváros szociáldemokrata kormányzó polgármestere.

Berlin, 2013. január 12., szombat (MTI) - Túlélte az ellenzéki bizalmatlansági indítványt a berlini képviselőház szombati rendkívüli ülésén a tartományi rangú német főváros szociáldemokrata kormányzó polgármestere.Klaus Wowereit menesztéséhez legkevesebb 75 szavazatra lett volna szükség a 149 tagú helyi törvényhozásban. A bizalmatlansági indítványt azonban csak 62 képviselő támogatta, míg 85-en elutasították. A szociáldemokrata(SPD)-frakció és a koalíciós társ konzervatív CDU frakciója a várakozásoknak megfelelően teljes létszámban kiállt a városvezető mellett.

A Zöldek, a Baloldal és a Német Kalózpárt képviselőcsoportjának közös indítványa szerint a polgármesternek azért kellett volna távoznia, mert az új berlini repülőteret építő állami cég felügyelőbizottsági elnökeként felelős a beruházás körüli sorozatos botrányokért, amelyek rontották a város nemzetközi tekintélyét és aláásták a lakosság bizalmát a berlini tartományi kormány iránt.

A berlin-brandenburgi Willy Brandt nemzetközi repülőtér (BER) a volt NDK területén indult eddigi legnagyobb beruházás. Az építkezés 2006-ban kezdődött, a forgalmat az első tervek szerint 2011-ben kellett volna megindítani. A repülőtér átadásának dátumát eddig háromszor módosították. Január elején kiderült, hogy a beruházás a legutóbb kijelölt határidőre, 2013 október végére sem készül el. A 280 ezer négyzetméteres terminálon a legsúlyosabb problémák az automatikus tűzjelző-, tűzoltó- és füstelvezető-rendszerrel adódtak, de egyebek között arra is fény derült, hogy egyáltalán nem szigetelték a légkondicionáló berendezés 60 kilométer hosszúságú hűtővezeték-rendszerét. A legtöbb hiányosság pótlásához burkolatot, falat, padlót kellene bontani, de lehet, hogy egyszerűbb lenne a terminál egyes részeit lebontani, majd újra felépíteni.

A beruházás miatt akár kötelezettségszegési eljárás is indulhat Németország ellen, mert az Európai Bizottság szerint a német hatóságok nem vették figyelembe kellőképpen a természetvédelmi szempontokat a BER körüli légifolyosók kijelölése során.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!