Nagyvilág

2013.04.16. 15:56

IMF/Világbank-közgyűlés - IMF: Javultak a világgazdaság rövid távú kilátásai

Washington, 2013. április 16., kedd (MTI) - A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a rövid távú kockázatok enyhülésének köszönhetően javultak a világgazdaság növekedési kilátásai, de a fejlett gazdaságok előtt továbbra is rögös út vezet a kilábalás felé.

Washington, 2013. április 16., kedd (MTI) - A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a rövid távú kockázatok enyhülésének köszönhetően javultak a világgazdaság növekedési kilátásai, de a fejlett gazdaságok előtt továbbra is rögös út vezet a kilábalás felé.

A szervezet kedden nyilvánosságra hozott Világgazdasági Kilátások című féléves jelentésében az idén 3,25 százalékos, 2014-ben pedig 4,0 százalékos növekedést vár a világgazdaságban, míg az euróövezetben az idei 0,3 százalékos visszaesés után 2014-ben 1,1 százalékos növekedés lehet. Németországban 0,6 százalékkal és 1,5 százalékkal bővülhet a bruttó hazai termék.

A világgazdasági növekedés 2012 második negyedévben 2,25 százalékon érte el mélypontját és az év második felére már 2,75 százalékra emelkedett.

Az IMF szerint a feltörekvő és fejlődő térségekben a növekedési ütem gyorsulása már megkezdődött, a fejlett gazdaságokban pedig az elmúlt hat hónapban sikerült elkerülni a világgazdaságot veszélyeztető két legnagyobb rövid távú kockázatot: az euróövezet szétesését és az amerikai költségvetési szakadék miatti markáns költségvetési megszorításokat.

A viszonylag gyenge 2013-as kezdet után a fejlett gazdaságok növekedési üteme az Egyesült Államok vezetésével fokozatos gyorsulhat az idén.

A növekedést azonban számos régi és új kockázati tényező veszélyezteti. A kockázati tényezők rövid távon elsősorban az aktuális euróövezeti fejleményekkel, a ciprusi mentőcsomag származékos következményeivel és az olaszországi politikai patthelyzettel hozatók kapcsolatba. Középtávon viszont a kiigazítási erőfeszítések kifulladása, az intézményes reformok elmaradása és az euróövezeti stagnálás elhúzódása, valamint az Egyesült Államok és Japán költségvetési hiányának növekedése jelenti a legnagyobb növekedési kockázatot.

A fejlett gazdaságokban a növekedést legkevésbé hátráltató módon kell folytatni a költségvetési kiigazítást és laza monetáris politikával kell támogatni a belső keresletet. Az Egyesült Államoknak és Japánnak nagy figyelmet kell szentelnie költségvetésének konszolidálására. Az euróövezetnek pedig meg kell erősítenie a gazdasági és monetáris unió intézményeit. A feltörekvő és fejlődő térségekben egyes esetekben már időszerűvé válhat a megszorító monetáris intézkedések bevezetése is.

Az inflációs nyomás kezelhető marad az idén. A globális infláció a 2012 eleji 3,75 százalékról 3,25 százalékra csökkent és várhatóan 2014-ben is ezen a szinten marad. Az Egyesült Államokban az infláció 2 százalékról 1,75 százalékra, az euróövezetben pedig 2,25 százalékról 1,50 százalékra csökken. Japánban az infláció zéró fölé emelkedik 2013-ban és átmenetileg, viszonylag nagymértékben megemelkedik 2014-ben és 2015-ben.

- MTI-  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!