Nagyvilág

2013.04.15. 17:43

Nem találtak új nyomokat a Kampusch-ügyben

Bécs, 2013. április 15., hétfő (MTI) - Nagy valószínűséggel nem volt tettestársa annak az osztrák férfinak, aki 1998-ban elrabolta Natascha Kampuscht - erősítette meg az a nemzetközi szakértői csoport, amelynek jelentését hétfőn ismertették hivatalosan Bécsben egy sajtótájékoztatón.

Bécs, 2013. április 15., hétfő (MTI) - Nagy valószínűséggel nem volt tettestársa annak az osztrák férfinak, aki 1998-ban elrabolta Natascha Kampuscht - erősítette meg az a nemzetközi szakértői csoport, amelynek jelentését hétfőn ismertették hivatalosan Bécsben egy sajtótájékoztatón.

Miután Wolfgang Priklopil már nincs életben, ezért tudományos szempontból nem bizonyítható be maradéktalanul, hogy nem volt tettestársa, de arra sincs bizonyíték, hogy volt - mondta a bizottság egyik tagja, Jörg Ziercke, a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) igazgatója a sajtótájékoztatón.

"A bizottság egyöntetűen amellett foglalt állást, hogy egy tettes volt csak" - jelentette ki Ziercke.

Erre az eredményre jutott maga az osztrák rendőrség is 2006-ban, miután az eltűntnek nyilvánított lány nyolc év után megszökött fogva tartójától, Priklopilt pedig holtan találták meg. A nyomozás eredménye szerint a férfi öngyilkos lett.

Miután az akták újabb elemzése során sem állapítottak meg az eredeti nyomozási eredményeket kétségbe vonó tényeket, a mostani jelentéssel - legalábbis hivatalos oldalról - várhatóan végleg lezárul a Kampusch-ügy.

A most ismertetett szakértői jelentésből egy osztrák napilap már előző nap részleteket tett közzé. Ezekből kiderült, hogy az újabb, átfogó vizsgálat alapján sem találtak kapcsolatot Priklopil és pedofil hálózatok között. A bizottság, ahogy korábban a rendőrség is, arra a következtetésre jutott, hogy az emberrabló öngyilkosságot követett el.

A sajtótájékoztatón Ziercke elmondta, hogy az osztrák rendőrség követett el hibákat a nyomozás során. Ugyanakkor egyik hibáról sem állítja azt a bizottság, hogy közvetlenül késleltették volna a lány kiszabadulását.

Egy kutyás rendőr bejelentését Priklopilról például azért nem vették figyelembe a nyomozók, mert előzőleg egy másik egység már járt nála, és nem talált gyanús elemeket sem a viselkedésében, sem a ház környékén. Az új jelentés szerint a rendőröknek utána kellett volna járniuk a második jelzésnek is. Hozzátették azonban azt is: a férfi olyan jól elrejtette a rejtekhely bejáratát, hogy konkrét nyom hiányában egy házkutatás során sem találták volna azt meg.

Az elmúlt években többen is kétségbe vonták az eredeti nyomozási eredményeket, köztük az osztrák alkotmánybíróság korábbi elnöke, Ludwig Adamovich is. Újra és újra felbukkant a feltételezés, hogy Priklopilnak volt bűntársa. A nyomozást ezért többször is felülvizsgálták, de érdemi eredmény nélkül.

A most lezárt vizsgálat egy parlamenti bizottság kezdeményezésére indult tavaly júliusban, az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) és a német BKA szakértőinek bevonásával.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!