Nagyvilág

2013.04.10. 13:14

Vádlottak padjára került a volt kínai vasútügyi miniszter

Peking, 2013. április 10., szerda (MTI) - Korrupció és hivatali hatalommal való visszaélés miatt hivatalosan is bíróság elé állítják a volt kínai vasútügyi minisztert, a tárca egykori párttitkárát, Liu Csi-csünt - jelentették be Pekingben szerdán.

Peking, 2013. április 10., szerda (MTI) - Korrupció és hivatali hatalommal való visszaélés miatt hivatalosan is bíróság elé állítják a volt kínai vasútügyi minisztert, a tárca egykori párttitkárát, Liu Csi-csünt - jelentették be Pekingben szerdán.

A vádiratot a pekingi ügyészség nyújtotta be az illetékes bíróságnak, a tárgyalás időpontjáról később születik döntés. Az ügyészség kihallgatta Liut, meghallgatta törvényes képviselőjének véleményét, és ismertette a vádlottal a jogait - áll a Hszinhua hírügynökség jelentésében.

A vádirat szerint a 60 éves Liu, aki 2003-tól hét éven át állt a vasútügyi tárca élén, pozíciójánál fogva, ellenszolgáltatás fejében másokat előnyhöz juttatott, és nagy összegű kenőpénzt fogadott el.

"Egy állami szervezet első embereként részese volt törvénysértéseknek, személyes haszonszerzés céljából visszaélt a hatalmával, ezáltal megsértette az állam és az emberek érdekeit, óriási anyagi veszteséget okozott, megkárosította a közvagyont" - fogalmaznak a vádlók.

Az ügyészség két évvel azután kezdeményezte a büntetőjogi felelősségre vonást, hogy Liut leváltották, később meg kellett válnia pártbéli tisztségétől is. Liut felelősnek tartják azért is, hogy a minisztériumban, illetve az egész vasútügyi ágazatban elharapózott a korrupció.

A vasútügy minisztériumot különösen a 2011. évi súlyos, 40 halálos áldozattal járó vencsoui vonatszerencsétlenség után sok kritika érte, amiért egyszerre a szektor adminisztratív irányítója és szolgáltatója is. Az ágazatban több más, biztonsági hiányosságokból fakadó botrány is nyilvánosságot kapott.

A kínai legfelső vezetés a múlt hónapban megszüntette a Vasútügyi Minisztériumot, beillesztette azt az új kormányzati struktúrába, részben a közlekedési tárca hatáskörébe utalva feladatait.

Az új kínai vezetés határozott fellépést ígért a korrupció ellen, minden valószínűség szerint a Liu elleni per is ebbe a törekvésbe illeszkedik. Megfigyelők szerint Liura minden bizonnyal hosszú ideig tartó szabadságvesztés vár, de a felfüggesztett halálbüntetést sem tartják kizártnak. Utóbbi Kínában gyakorlatilag életfogytig tartó szabadságvesztéssel egyenértékű.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!