Nagyvilág

2013.05.23. 14:31

A román szociáldemokraták kétszer népszerűbbek liberális koalíciós partnerüknél

Bukarest, 2013. május 23., csütörtök (MTI) – A román Szociáldemokrata Párt (PSD) által vezetett balközép szövetség kétszer olyan népszerű, mint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezette jobbközép szövetség.

Bukarest, 2013. május 23., csütörtök (MTI) – A román Szociáldemokrata Párt (PSD) által vezetett balközép szövetség kétszer olyan népszerű, mint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezette jobbközép szövetség.

A PSD a Románia Haladásáért Országos Szövetséggel (UNPR) együtt alkotja a kétharmados többséggel kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) balközép szárnyát, a jobbközép felét a PNL és a Konzervatív Párt (PC) szövetsége teszi ki.

Az INSCOP Research nevű közvélemény-kutató intézet felmérésének csütörtökön közzétett eredménye szerint a PSD-UNPR a szavazatok 40, a PNL-PC pedig 21 százalékára számíthatna, ha a következő vasárnap rendeznék az európai parlamenti választásokat.

Az USL két fő ereje, a PSD és a PNL már bejelentette, hogy külön-külön vesz részt a jövő évi európai parlamenti választásokon annak ellenére, hogy az USL támogatottsága továbbra is csaknem 60 százalékos a felmérés szerint.

A politikusok népszerűségi listájának első két helyén Mugur Isarescu jegybanki kormányzó és Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök található 42-42 százalékkal, Crin Antonescu, a liberálisok elnöke a negyedik, 33 százalékos népszerűségi mutatóval.

Antonescu az USL várható jelöltje a 2014-es elnökválasztáson, de egyes elemzők szerint a hivatalos nyilatkozatok ellenére ez még változhat, mivel a szociáldemokraták nem szívesen mondanak le az államelnöki tisztségről.

Az utóbbi időben megszaporodtak a PSD és a PNL közötti nézeteltérések, aminek egyik fő oka, hogy a liberálisokat bizalmatlansággal tölti el Ponta és a jobbközép Traian Basescu államfő közötti egyre olajozottabban működő társbérleti viszony.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!