Nagyvilág

2014.04.02. 12:49

Kit szolgál a Jobb Szektor?

Ukrajna - Az előző ukrán hatalom titkainak szándékos megsemmisítésének gyanúja vetült az igazság bajnokaként tetszelgő szélsőséges ukrán szervezetre.

Ukrajna - Az előző ukrán hatalom titkainak szándékos megsemmisítésének gyanúja vetült az igazság bajnokaként tetszelgő szélsőséges ukrán szervezetre.

Érdekes összefüggésre hívta fel egy hétfői politikai tévéműsorban a figyelmet a Jobb Szektor ténykedésével kapcsolatban Szerhij Szobolev ukrán honatya, a Julija Timosenko nevével fémjelzett Batykivscsina (Haza) párt elnöke.

Azt tapasztalta ugyanis, hogy minden egyes alkalommal, amikor a radikális szervezet álarcosai elfoglalták egy-egy ismert ukrán bukott politikus rezidenciáját, villáját, palotáját vagy családi házát, rendre megsemmisültek mindazon dokumentumok és adathordozók, amelyek alapján a nyomozó hatóságok szélesebb körű összefüggésekre, kompromittáló tényekre stb. deríthettek volna fényt.

Így történt ez Janukovics mezsihirjai elnöki rezidenciája, Viktor Psonka ex főügyész palotája, Igor Szorkin volt jegybank-elnök háza és Viktor Medvedcsuk volt szocdemes pártvezér, Putyin komájának mindkét nyaralója esetében. A Jobb Szektor aktivistáinak minden helyszínen az volt az első dolga, hogy máglyát rakjanak a talált dokumentumokból, illetve tönkre tegyék a számítógépes adathordozókat.

Holott mindezek az okmányok és adattárolók olyan bizonyítékokat rejthettek, amelyek nyomán rá lehetett volna bukkanni az országból elszivárgott tetemes valutatartalékok hollétére, az eltitkolt offshore-cégekre, az elhallgatott szerződésekre, politikai, családi és maffiakapcsolatokra.

Erősen naivnak kell lenni ahhoz - mondta Szobolev -, hogy elhiggyük, mindez csupán a véletlen műve, és nem az elűzött rezsim gaztetteinek eltusolásában érdekelt jelenlegi hatalmi erők utasításra cselekedett ilyen céltudatosan a magát függetlennek és az igazság bajnokának feltüntető Jobb Szektor.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!