Nagyvilág

2014.11.14. 17:21

Saját járást és tankerületet szeretne a kárpátaljai magyarság

Ukrajna - Brenzovics László KMKSZ-elnök az új ukrán parlament egyetlen magyar képviselőjeként egy magyar többségű közigazgatási járás és önálló tankerület kialakítását tűzte ki céljául.

Ukrajna - Brenzovics László KMKSZ-elnök az új ukrán parlament egyetlen magyar képviselőjeként egy magyar többségű közigazgatási járás és önálló tankerület kialakítását tűzte ki céljául.Az októberi ukrajnai parlamenti és a jövőre esedékes önkormányzati választásokat követően megvalósulhat az országban már régóta tervezett területi-közigazgatási reform, melynek kapcsán a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség fő célja és feladata, hogy Kárpátalján egy olyan járást alakítsanak ki, amely magában foglalná a megye magyarlakta településének túlnyomó többségét – jelentette ki Brenzovics László a KMKSZ alapszervezeti elnökeinek hagyományos év végi konferenciáján. Emlékeztetett arra, hogy csak ez a megoldás biztosíthatja a kárpátaljai magyarság közösségként való fennmaradását – írja a Kárpátalja hetilap.

A fennmaradás mások fontos biztosítéka az anyanyelvi oktatás. A KMKSZ elnöke kifejtette: a tervezett ukrajnai átalakulások során el kell érni, hogy a kárpátaljai magyarság kezébe kerüljön a megye magyar tannyelvű oktatási intézményeinek irányítása, létrejöjjön egy magyar tankerület. Az ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezet és Petro Porosenko között még a tavaszi elnökválasztás előtt kötött megállapodás értelmében az ukrán államfő nevéhez fűződő pártszövetség listáján mandátumhoz jutott Brenzovics e két cél megvalósítását jelölte meg képviselői tevékenységének legfontosabb feladatául.

A kárpátaljai Aknaszlatinán zajlott konferencián – melyet megtisztelt jelenlétével többek között Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, valamint Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövet is – a résztvevők elemezték az ukrajnai politikai helyzetet, különös tekintettel a kárpátaljai magyarság vonatkozásában. Továbbá megvitatták, majd elfogadták a KMKSZ álláspontját a közigazgatási reformtervezettel kapcsolatban, valamint a magyar iskolák irányításának ügyében.

Palkó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!