Nagyvilág

2015.01.07. 16:26

Mesterséges levél a tisztább levegőért

Anglia - Julian Melchiorri most diplomázik az angol iparművészeti egyetemen, de a nevét már sokan megjegyezték.

Anglia - Julian Melchiorri most diplomázik az angol iparművészeti egyetemen, de a nevét már sokan megjegyezték.

Julian a Tufts Egyetem kutatóival közösen fejlesztett ki egy mesterséges levelet, ami fény hatására oxigént termel, pont úgy, mint a Földön található növények.

Fehérje és alga

A fiú a selyem egy speciális fehérjéjét és egy algákban található anyagot használt arra, hogy létrehozza a mesterséges levelet. Ezután csak fényre van szükség, és a találmány máris elkezdi átalakítani a levegőben található szén-dioxidot oxigénné. A levél használható például épületek külső és belső felületeinek beborítására, amik így folyamatosan tisztítanák a városok szennyezett levegőjét.

A találmány az űrkutatásban is nagyon sokat segíthet. A növényeket termeszteni a súlytalanság állapotában nagyon bonyolult, nélkülük viszont nehezen megoldható, hogy az űrhajósoknak legyen elég oxigénjük egy hosszútávú űrutazás során. A mesterséges levél viszont a súlytalanságban is működik, így ki lehet vele „tapétázni” az űrhajó belsejét.

- Zoldtrend.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!