Nagyvilág

2015.02.14. 12:10

Hallani sem akar a békéről az ukrán Jobb Szektor

Az ukrán szélsőséges nacionalista, militarista Jobb Szektor alkotmányellenesnek minősítette, ezért semmisnek nyilvánította a Petro Porosenko által aláírt minszki megállapodást.

Az ukrán szélsőséges nacionalista, militarista Jobb Szektor alkotmányellenesnek minősítette, ezért semmisnek nyilvánította a Petro Porosenko által aláírt minszki megállapodást.

A Jobb Szektor álláspontja szerint az Alaptörvénnyel ellentétes, és ebből fakadóan nem lehet jogerős semminemű olyan megállapodás, amely az oroszbarát terroristákkal köttetik meg, ily módon annak végrehajtása nem kötelező érvényű az állampolgárokra vonatkozóan – jelentette ki Dmitro Jaros, az ukrán újfasiszta párt elnöke, és a szervezet tagjaiból verbuvált önkéntes zászlóalj parancsnoka.

A parlamenti képviselői mandátummal is rendelkező politikus hozzátette, hogy amennyiben az ukrán Fegyveres Erők parancsot kapnak a nehézfegyverek kivonására a frontvonalról, és a vezérkar tűzszünetet rendel el, a Jobb Szektor a fentiekből kiindulva fenntartja magának a jogot a hadműveletek folytatására, amelynek elsődleges célja az ukrán föld maradéktalan megtisztítása az orosz megszállóktól.

Az ukrán radikális szervezet még az év elején bejelentette, hogy a fegyveres egysége nem hajlandó alávetni magát az ukrán Védelmi Minisztériumnak. A Jobb Szektor fegyvereseinek különböző akkor lehetőségeket ajánlottak fel annak érdekében, hogy legális, a tárcának alárendelt fegyveres szervezetként működjön, azonban a nacionalisták egyik variánst sem fogadták el.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!