Nagyvilág

2015.02.19. 18:45

Videó: Elsikkasztott ENSZ-segélyt találtak Ukrajnában

Ukrajna - Egy december óta gazdátlanul heverő 200 tonnányi élelmiszer-segélyre bukkantak az ukrán hatóságok egy kelet-ukrajnai kisváros raktárában.

Ukrajna - Egy december óta gazdátlanul heverő 200 tonnányi élelmiszer-segélyre bukkantak az ukrán hatóságok egy kelet-ukrajnai kisváros raktárában.

A több mint hatezer ládányi segélycsomagot az ukrán kormányerők által ellenőrzött Luhanszk megyei Rubizsne egyik gyári raktárában találták. A zömében tartós élelmiszereket tartalmazó segélyszállítmány a címkéken szereplő adatok szerint ENSZ Világélelmezési Programjának szervezésében még a múlt év nyarán érkezhetett Ukrajnába. Információk szerint decemberben juthatott el az 50 ezer lakosú kisvárosba, melynek hatóságai állítólag semmit nem tudtak a létezéséről.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) eddig annyit derített ki, hogy a 200 tonnányi ENSZ-segélyt egy jótékonysági szervezetet üzemeltető helyi vállalkozó tárolta az említett raktárban, azonban a szállítmány származásáról nem tudott számot adni. Elmondása szerint a segélycsomagok megőrzéséről felsőbb utasításra az idén ősszel esedékes helyhatósági választásokig kellett volna gondoskodnia, amikor is kortes célokra használták volna fel a szétosztását.

A bökkenő az, hogy a szállítmány java részét képező élelmiszerek szavatossága már májusban lejár, miközben magában Rubizsnéban több mint ötezer kelet-ukrajnai menekült nyomorog a helyi lakosság kegyelemkenyerén. Az ENSZ illetékesei – tudomást szerezvén a történtekről – a segélycsomagok haladéktalan szétosztását követeli az ukrán hatóságoktól, függetlenül attól, hogy mikor és milyen eredménnyel zárul a szállítmány elsikkasztása tárgyában megkezdett nyomozás.

Ukrajnában az ország keleti térségében zajló hadműveletek kezdete óta szinte megszokott jelenség, hogy komplett segélyszállítmányok tűnnek el szőrén-szálán, miután átlépték az országhatárt. Az esetek nagy részében a humanitárius rakományok tartalma napokon belül feltűnik a különböző internetes áruházak kínálatában.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!