Nagyvilág

2015.09.23. 13:21

Illegális bevándorlás - Csehország nem fog fellebbezni a kötelező kvótarendszer ellen

Prága, 2015. szeptember 23., szerda (MTI/Reuters) - Csehország nem fog fellebbezni az Európai Unió által a menekültek elosztására jóváhagyott kvótarendszer ellen - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán.

Prága, 2015. szeptember 23., szerda (MTI/Reuters) - Csehország nem fog fellebbezni az Európai Unió által a menekültek elosztására jóváhagyott kvótarendszer ellen - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán. "Habár nekem nem tetszik a kvóták használata, nem értek velük egyet, és ellenük is szavaztam, Európának nem szabad szétesnie a migránsválság miatt" - közölte Sobotka. Hozzátette, nem akarja tovább élezni a feszültséget azzal, hogy bíróságra vigye az ügyet. "Csak egy bizonyos pontig lehet feszíteni a húrt, utána elszakad" - mondta.

Lubomír Zaorálek külügyminiszter szerdán a cseh parlament felsőházában ugyancsak úgy nyilatkozott, hogy Csehország elfogadja azokat a kötelezettségeket, amelyeket az európai uniós belügyminiszteri megállapodás rótt ki rá. A miniszter arról konkrétan nem szólt, hogy ez az álláspont vonatkozik-e a menekültkvótákra is, amelyeket Csehország eddig határozottan elutasított. Sem az EU, sem Csehország nem tud korlátlan számú menekültet befogadni - hívta fel a figyelmet Zaorálek, megjegyezve: a kvóták szankciók terhe alatt kötelezővé tehetik Csehország számára akár több tízezer menekült befogadását is.

"Mi azokat a kötelezettségeket, amelyek az európai megállapodásból számunkra következnek, elfogadjuk, ebben senkinek sem kellene kételkednie" - mondta a cseh külügyminiszter a szenátoroknak. Zaorálek szerint a keddi belügyminiszteri döntésnek több része van, ezért nem helyes azt leegyszerűsítve cseh vereségként értékelni. A cseh kormány szerdai ülésén foglalkozik az üggyel, és előreláthatólag megfogalmaznak egy álláspontot a belügyminiszteri döntéssel kapcsolatban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik