Nagyvilág

2015.11.20. 17:03

Dermesztő tél vár az ukránokra

Bár az igazi fagyok még el sem kezdődtek, az afrikai bérszínvonalon élő lakossági réteg már most sem képes az európai áron szolgáltatott földgázt és áramot.

Bár az igazi fagyok még el sem kezdődtek, az afrikai bérszínvonalon élő lakossági réteg már most sem képes az európai áron szolgáltatott földgázt és áramot.

Beigazolódni látszik az elemzők véleménye arról, hogy az Ukrajnában idén tavasszal végrehajtott drasztikus gázáremelés miatt a lakosság jelentős része képtelen lesz kifizetni a számláit. A fogyasztók fizetésképtelensége ráadásul akár az egész gázszolgáltatási szektort is veszélybe sodorhatja – írja a KárpátHír.

A nyár dereka óta csak Kárpátalján 42 millió hrivnyával (több mint félmilliárd forinttal) nőtt a lakossági fogyasztók tartozása. Júliusban még 52 millió hrivnyát tett ki a Zakarpathaz regionális szolgáltatóval szembeni adósság, ami mostanra már elérte a 94 milliót.

A vállalat bejelentette, hogy eddig már 1500 háztartást kötöttek le a gázszolgáltatási rendszerről, s további 6 ezer család juthat ugyanerre a sorsra, amennyiben heteken belül nem rendezik a felhalmozott elmaradásukat. Az ukrán Naftohaz a minap jelentette be, hogy esze ágában sincs csökkenteni a vezetékes földgéz fogyasztói árát, ami jelenleg 7,2 ezer hrivnya (87 ezer forint) ezer köbméterenként, miközben a havi átlagbér ennek a felét sem teszi ki az országban.

A gázszolgáltató álláspontja szerint akinek nincs pénze, az kérjen rezsitámogatást.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!